I Olimpíades Nacionals de Teleco

I Olimpíades Nacionals de Teleco

Arrenquen les I Olimpíades Nacionals de Teleco per a despertar vocacions científic-tecnològiques entre estudiants preuniversitaris a través de reptes vinculats als ODS

31/01/2023

  • La competició es realitzarà per equips, entre alumnat de 3r i 4t d'ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, i en modalitat individual, per a estudiants de Batxillerat.
  • Els/les participants hauran de resoldre problemes i desenvolupar projectes que relacionin les telecomunicacions amb els objectius de desenvolupament sostenible (Agenda 2030).
  • La iniciativa compta amb el suport de més d'una vintena d'escoles universitàries com a patrocinadores i col·laboradores.

La “I Olimpiada Nacional de Telecomunicacions: resolviendo retos de la sociedad”, el període d'inscripció es va tancar el passat 28 de febrer, per als interessats en aquesta nova competició. Una iniciativa, que arrenca amb l'objectiu de promocionar els estudis de telecomunicacions, la cultura científica, la tecnologia i la innovació, entre l'alumnat d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, així com despertar vocacions científic-tecnològiques entre estudiants preuniversitaris.

L'esdeveniment d'àmbit nacional està organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació (COITT) i l'Associació Espanyola de Graduats & Enginyers Tècnics de Telecomunicació (AEGITT), juntament amb la Conferència de Directors d'Escoles amb Graus d'Enginyeria en l'Àmbit de Telecomunicació (CODIGAT), que aglutina a una vintena d'escoles universitàries com a patrocinadores i col·laboradores.

L'olimpíada neix amb afany de continuïtat, amb el de desig d’anar guanyant participants i col·laboradors edició rere edició. Se suma així a altres convocatòries dirigides a estimular l'interès científic i tecnològic entre l'alumnat, però amb el propòsit particular i diferenciador de donar a conèixer el món de l'enginyeria, fomentar el coneixement dels camps de la vida en els quals són presents les telecomunicacions, i com aquestes ens ajuden en el nostre dia a dia. A més d'ajudar la joventut a descobrir, conèixer i valorar la contribució de la ciència i la tecnologia en les nostres vides, i comprendre els elements i procediments fonamentals de la recerca i dels mètodes científics.

A través d'un procés competitiu l'olimpíada servirà per a potenciar capacitats com la creativitat i la resolució de problemes, treballar competències STEM des d'un enfocament interdisciplinari, i posar en pràctica habilitats com el treball en equip, el lideratge, l'adaptabilitat, el maneig de tasques múltiples, el desig d'aprendre i estar a l'avantguarda.

Solucions creatives i innovadores amb ajuda de la tecnologia per a un repte #ODS

En el marc de l'Olimpíada Nacional de Telecomunicacions es proposen dos tipus de competicions: una pràctica per equips destinada a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, i una altra individual destinada a l'alumnat de Batxillerat.

Pel desenvolupament pràctic de la competició per equips, i com a element unificador dels treballs, s'utilitzaran els ODS de l'Agenda 2030. En concret, els qui desitgin participar han de donar solució a algunes de les metes establertes en l'objectiu de desenvolupament sostenible 11: CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES.

En el repte s'ha de veure com les telecomunicacions estan integrades o ajuden a aconseguir aquests objectius/metes, i s'haurà de desenvolupar un prototip basat en qualsevol plataforma programable amb el IDE de Arduino amb el qual es posi de manifest aquesta relació, per exemple, mitjançant un sistema de comunicacions 5G, LoRaWAN, Wifi, Bluetooth, etc. Els equips hauran d'exposar i defensar el sistema triat i desenvolupat davant un tribunal universitari, explicant no sols el disseny del prototip sinó també com han integrat les telecomunicacions per a la consecució de l'objectiu plantejat.

Per a la prova individual es proposarà la resolució d'un conjunt de problemes relacionats, directament o indirectament, amb l'Enginyeria de Telecomunicació. Per a això, els/les participants hauran de demostrar una utilització enginyosa d'eines físic-matemàtiques fonamentals, adquirides al llarg de l'ESO en el seu itinerari de Ciències.