El Col·legi de Biòlegs guardona Buenaventura Guamis i Josep Santaló

Buenaventura Guamis i Josep Santaló

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya (CBC) ha lliurat les seves distincions en la sisena edició dels Premis del Dia del Biòleg i dos dels guardons principals han estat per a docents de la UAB: el catedràtic de Tecnologia dels Aliments Buenaventura Guamis, que s'ha endut el premi en la categoria de Bioemprenedor, i el catedràtic de Biologia Cel·lular Josep Santaló, que ha rebut el guardó per la seva trajectòria professional.

25/04/2023

Guamis és president d'Ypsicon Advanced Technologies i el premi reconeix la iniciativa UHPH4FOOD, en la qual ha participat el Centre Planta de Tecnologia dels Aliments de la UAB. Es tracta d'un projecte que ha desenvolupat una nova generació d'equips d'homogeneïtzació a ultraalta pressió contínua amb la creació d'un prototip preindustrial per conservar aliments líquids. Pel que fa a Santaló, que va ser vicedegà d'Infraestructures de la Facultat de Ciències i vicerector de Recerca de la UAB, es reconeix la seva participació en múltiples projectes de recerca sobre la caracterització genètica d'embrions preimplantacionals i sobre la influència de la fecundació in vitro en les característiques genètiques dels embrions. El Col·legi va atorgar també un guardó en la categoria de Recerca i Investigació a Francesc Solé, llicenciat en Ciències Biològiques per la UAB i una de les principals autoritats mundials en citogenètica en síndromes mielodisplàstiques.

L'objectiu del Dia del Biòleg, que es va celebrar el 21 d'abril a la seu del CBC a Barcelona, és estimular la col·legiació de professionals i empreses en un sector en què és obligatori estar col·legiat per poder exercir. Un altre dels propòsits de la jornada és difondre i prestigiar la professió. La resta dels premiats van ser la catedràtica de Genètica Roser Gonzàlez-Duarte, el catedràtic de Zoologia Jacint Nadal i Puigdefàbregas, l'investigador Joaquín de Lapuente Pérez i la divulgadora científica Cristina Junyent Rodríguez. L'acte de lliurament de premis va ser presidit per Lluís Tort, degà del CBC i catedràtic del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia de la UAB, i Francesc Piferrer hi va pronunciar una ponència sobre epigenètica en la biologia moderna.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar
  • Educació de qualitat