El 2n Bioblitz UAB aplega 170 participants i permet identificar un liquen amenaçat i protegit

Liquen amenaçat i protegit identificat al biioblitz UAB 2023
Waynea stocechadiana al campus de la Universitat. Imatges: Maria José Chesa (esquerra) i Sandra Saura.

Durant el mostreig del Bioblitz 2023 s'ha detectat per primera vegada al campus la presència del liquen Waynea stocechadiana, considerat una espècie vulnerable a Catalunya. A més, les 170 persones participants han identificat 260 espècies d’animals i plantes. Sumant les dues edicions del Bioblitz i altres aportacions d’usuaris del campus s’han censat 645 espècies diferents i s’han fet gairebé 1.800 observacions, que poden ser consultades al projecte d’iNaturalist «Biodiversitat del campus UAB».

13/04/2023

El Bioblitz UAB ha sumat un nou èxit de participació i resultats en la segona edició, que va tenir lloc al campus el passat mes de març. Les 170 persones que han participar en les activitats d’aquesta iniciativa de ciència ciutadana han identificat 260 espècies d’éssers vius diferents i han fet 406 observacions, que es poden consultar a iNaturalist.

Una de les observacions més significatives ha estat la detecció del liquen amenaçat i protegit Waynea stocechadiana per primer cop als límits del campus. Es tracta d’una espècie que es troba a l’escorça d’espècies com els roures i que està inclosa al catàleg de flora amenaçada de Catalunya pel seu grau de vulnerabilitat. La identificació la va dur a terme la liquenòloga Maria José Checa, del Grup de Briòfits i Líquens de la Institució Catalana d’Història Natural, juntament amb els voluntaris del seu grup de treball.

«Aquesta troballa posa de manifest la importància dels boscos autòctons del campus de la UAB, com ara les rouredes i els alzinars, i la importància de conservar-los per preservar i protegir la biodiversitat i les espècies amenaçades i protegides», assenyala Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i del CREAF i coordinadora del Bioblitz.

Les dades d’enguany s’han sumat a les que es van recollir l’any passat i, juntament amb d’altres observacions fetes pels usuaris del campus, s’han incorporat a un nou projecte d’iNaturalist: «Biodiversitat del campus UAB», en què es poden consultar tots els éssers vius identificats fins ara. En total, hi ha censades 645 identificacions de diferents espècies d’animals i plantes i 1.771 observacions.

Les dades recollides estan sent avaluades per les investigadores i incorporades al projecte «Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per a la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB», que dirigeix Sandra Saura i que té l’objectiu de divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat i dur a terme accions de gestió per millorar-ne la conservació ecològica.

Bioblitz UAB 2023

Més iniciatives participatives sobre la biodiversitat del campus

Juntament amb els Bioblitz també s’han posat en marxa altres accions per a la participació ciutadana. Una d’elles és un xat a la plataforma Discord, en què la comunitat naturalista de la UAB pot xatejar i intercanviar informació i idees i aclarir dubtes sobre les diferents espècies d’animals i plantes del campus.

La segona acció ha estat la creació d’un fòrum ambiental per reflexionar i debatre sobre accions per afavorir la biodiversitat del campus universitari. En la primera trobada, que es va fer el passat 2 de març amb èxit de participació, es va considerar prioritari dur a terme accions per a la millora de la conservació de la biodiversitat, especialment la conservació dels prats salvatges per mantenir la base, el suport i el manteniment de la resta de les espècies que hi conformen l’ecosistema. El proper fòrum ambiental tindrà lloc el proper 12 d’abril, de 13.30 a 14.30 h a l’Hortaula de la Facultat de Ciències de l’Educació. Les inscripcions per participar-hi ja són obertes.

El Bioblitz UAB està finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB, en col·laboració amb l’Oficina de Medi Ambient, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i el CREAF.

En la segona edició hi han participat persones expertes en biologia de camp de les associacions i entitats següents: Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB, CREAF, Associació Catalana de Malacologia, Institució Catalana d’Història Natural, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt (Diputació de Barcelona), Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), Societat Catalana d’Herpetologia, Grup Orquidiològic de Catalunya (GOC-ICHN), Anthaxius (Grup d’Ortòpters de la ICHN) i BrioLi (Grup de Briòfits i Líquens de la ICHN).

Vídeo Bioblitz 2023: https://youtu.be/F4dSJ_P1MBs 

Vídeo Bioblitz 2022: https://www.youtube.com/watch?v=0gTdzzPZkrk