Projecte SO-CLOSE

Projecte SO-CLOSE

Combatre l'exclusió de les persones refugiades a través de l’intercanvi del patrimoni cultural de les migracions forçades

Descripció
A la Unió Europea hi viuen al voltant d'un milió de persones refugiades reconegudes. La majoria procedeix de Síria, l’Iraq, l’Afganistan, Nigèria, el Pakistan, Eritrea i Albània. Fugen de conflictes armats, la violència, l’opressió o la vulneració dels drets humans. Sovint, són grups en risc d’exclusió social com a conseqüència del trauma i la pèrdua d’identitat que pateixen. 

Per ajudar a fer front a aquesta exclusió, el projecte europeu SO-CLOSE pretén contribuir a la cohesió social i la integració mitjançant la comprensió mútua entre els refugiats i les societats europees que els acullen. El projecte utilitza metodologies de disseny co-creatiu i eines digitals i artístiques innovadores per posar en comú les experiències vitals de persones refugiades amb els records de supervivents de conflictes europeus, com ara la guerra de Bòsnia, la Guerra Civil espanyola o l’Holocaust, conservats als centres de memòria històrica.
 
Participants
El projecte està coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona i hi participen el Parc de Recerca UAB, Consorci del Museu Memorial de l'Exili, la Universitat sueca de Lund, l’Associació Villa Decisus, la Fundació Escola de Pau Monte Sole, el centre grec de recerca i tecnologies CERTH, el Fòrum Grec de Refugiats i les empreses de noves tecnologies Tempesta Media i Engineering.
 
Activitats
Durant tres anys, l’equip d’experts que hi participa recollirà les experiències i necessitats de persones desplaçades en diferents països europeus, les posarà en comú amb experiències del passat i crearan diferents eines educatives i culturals basades en memòries personals i narracions d’històries, com per exemple, documentals interactius basats en enregistraments de vídeo immersius, cursos, llibres de gastronomia, exposicions, etc.

El resultat principal del projecte serà la implementació d’una plataforma, anomenada Centre de Nodes de Memòria, que contindrà una selecció de continguts audiovisuals per a la seva futura museïtzació, per oferir una experiència cultural innovadora que pugui generar consciència social. L’objectiu és proporcionar un accés inclusiu i participatiu al patrimoni cultural. 

Per tal de crear i avaluar l’accessibilitat als diferents continguts culturals digitals, es desenvoluparan activitats pilots en quatre instal·lacions històriques i de patrimoni cultural: el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, el Camp de concentració de l’illa de Trikeri (Grècia), l’associació Villa Decius (Polònia) i la seu de l’Escola de Pau Monte Sole (Itàlia). 

Període
2020 - 2022

Finançament
El projecte està finançat amb 3 milions d’euros pel Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.