Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Noves identificacions de víctimes de la Guerra Civil de Son Coletes

14 maig 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les anàlisis del Laboratori d’ADN antic de la UAB i els estudis antropològics han permès identificar dos víctimes més de la Guerra Civil del cementiri mallorquí de Son Coletes: Pere Llull Fullana, batlle republicà dAlgaida; i Miquel Palmer Durán, un jove dibuixant satíric de Manacor. Els resultats obren noves vies d’investigació, ja que es pensava que aquestes víctimes havien mort al cementiri de Son Mas. Amb aquestes són ja cinc les persones que s’hi han pogut identificar.

Identificades noves víctimes de Son Coletes
Esquerra: Pere Llull Fullana. Imatge del llibre de Rafel Antich Servera. Dreta: Miquel Palmer Durán. Fotografia de fideus.com/biografies

Les anàlisis d’ADN de les restes humanes exhumades al cementiri de Son Coletes han revelat la identitat de dues víctimes més entre les restes recuperades durant les tasques d’excavació I‘exhumació dutes a terme per l’empresa ATICS els mesos de juliol I’agost de 2020, dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

Es tracta de Pere Llull Fullana, batle republicà d’Algaida, desaparegut des del 17 d’agost de 1936 a Manacor. Les seves restes s’han localitzat a la fossa número 2 del cementiri de Son Coletes. La comparativa d’ADN entre familiars i les restes localitzades ha donat una alta coincidència de relació per línia materna. Un resultat al que se suma l’estudi antropològic que és el que ha determinat que la persona identificada és Pere Llull Fullana, atès que les restes corresponen a un individu masculí d’entre 25 I 30 anys. Pere Llull tenia 28 anys quan va morir, mentre que el seu germà Antoni, també assassinat, en tenia 40.

La segona víctima identificada és Miquel Palmer Durán, Simonet, jove manacorí, dibuixant satíric del setmanari “Nosotros”, que va morir als 18 anys, després de ser detingut al peu d’un turó la nit del desembarcament de les tropes de Bayo al Llevant de Mallorca. Les seves restes s’han localitzat en un dels dos agrupaments d’ossos fragmentats, que es varen exhumar l’estiu del 2020 a Son Coletes, i que varen ser els primers indicadors de la presència de restes de víctimes al cementiri. També en el cas de la identificació de Miquel Palmer han resultats cabdals els resultats de l’ADN mitocondrial, que es transmet per línia materna, i també l’estudi antropològic de les restes que confirmen la pertinença a un individu jove.

Nou balanç i línies d’investigació
Els treballs genètics duts a terme fins ara pel Laboratori d’ADN Antic de la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i pel Servei de Genòmica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) també han permès acabar de fixar el número total de víctimes recuperades en la primera fase d’excavacions i exhumacions de Son Coletes.

Les anàlisis d’ADN han permès seqüenciar les restes d’entre 6 i 9 víctimes, totes masculines, en els agrupaments d’ossos fragmentats localitzats, amb la qual cosa, el balanç global de víctimes s’apropa a un màxim de 25 individus localitzats, entre ells sis milicians de les tropes de Bayo. D’aquests, s’han identificat ja cinc víctimes: Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, Antoni Alomar Mas, Pere Llull Fullana i Miquel Palmer Durán.

Els resultats d’aquestes dues darreres identificacions obren, a més, noves vies d’investigació, tenint en compte que tant Pere Llull Fullana com Miquel Palmer Durán no figuraven entre les possibles víctimes enterrades a Son Coletes: es deia que havien mort al cementiri de Son Mas.

D’altra banda, la identificació d’un dels fragments parcials localitzats reforça la hipòtesi que, amb motiu de les diferents reformes del cementiri de Son Coletes, alguns dels cossos varen ser retirats però que encara queden restes disperses entre les síquies. Una informació a tenir en compte de cara a futures actuacions d’excavació i exhumació.

L’equip de recerca de la UAB als treballs de Son Coletes

En l'estudi per a la identificació de les víctimes de la Guerra Civil de Son Coletes participa personal investigador dels Departaments de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia y de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB.

Els treballs al laboratori d’ADN antic estan liderats per les professores Assumpció Malgosa i Cristina Santos. Hi participen també els professors Maria Pilar Aluja i Ignasi Galtés i els estudiants de doctorat Diana Vinueza, Laura Canales i Daniel Ruiz de la Cuesta. L’estudi antropològic de les restes està dirigit per la professora associada Núria Armentano.

Dins de