Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Nou projecte per preservar el patrimoni digital dels museus arqueològics a l’aire lliure

15 feb. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic (CEPARQ) participa al projecte RETOLD, finançat pel programa Creative Europe, per crear un sistema estandarditzat de recopilació, digitalització i difusió del coneixement sobre els processos de reconstrucció d’edificis i tradicions que es duen a terme als parcs arqueològics.

Museu a l'aire lliure del CEPARQ

Els museus a l’aire lliure arqueològics estan orientats al procés i a l’acció, en allò que s’anomena arqueologia experimental, més que als artefactes. Són grans dipòsits de dades sobre el patrimoni cultural, que actualment es troben als registres dels arxius, les fotos, els vídeos i les ments del personal i voluntaris dels museus. Però hi ha un risc real que es perdin per sempre, sense un procés estandarditzat per capturar i emmagatzemar aquesta informació.

El projecte RETOLD s’ha posat en marxa recentment per desenvolupar un flux de treball que permeti recopilar, digitalitzar, preservar i publicar dades sobre els processos de reconstrucció d’edificis, manualitats i tradicions que es duen a terme en els museus a l’aire lliure. El nou flux de treball permetrà emmagatzemar les dades en un format d’accés obert, perquè professionals dels museus, investigadors i el públic en general puguin accedir i utilitzar-les lliurement.

El resultat final serà una major cooperació entre els museus històrics i arqueològics a l'aire lliure i altres especialistes del patrimoni cultural, un enfortiment del marc de recerca i interpretació d’aquests museus i la seva sostenibilitat a llarg termini com a guardians del patrimoni cultural.

La UAB participa a RETOLD com a soci acadèmic, a través del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic (CEPARQ). A més hi participen EXARC, com a soci principal, tres museus a l’aire lliure:  Complexul National Muzeal ASTRA (Romania), AÖZA gGMBH (Alemanya), i Stiftung Stadtmuseum Berlín (Alemanya) i l’empresa del sector cultural Nüwa Digital Media Content Production Studios Limited (Irlanda). Amb un pressupost de més de 300.000 euros, el projecte tindrà una durada de 4 anys.

El CEPARQ duu a terme recerques sobre arqueologia prehistòrica i experimental, aplicacions digitals en l'àmbit de la gestió de dades arqueològiques i la interpretació de jaciments i gestió i educació del patrimoni. Gestiona el Campus Arqueològic de la Noguera de la UAB, un clúster de recerca, educatiu i turístic als prepirineus que inclou un centre de visitants (Espai Origens), el Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai i el jaciment paleolític de Roca dels Bous.

Dins de