Vés al contingut principal

Investigadors de l'IEM-UAB faran l'edició crítica de l'Homiliari de Luculenci

12 feb. 2020
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail
Un equip de recerca dirigit per Matthias M. Tischler, professor de recerca ICREA a l'Institut d'Estudis Medievals (IEM-UAB), durà a terme, durant els propers quatre anys, l'edició crítica de l'Homiliari de Luculenci, un text llatí gairebé desconegut d'entre els segles IX i X, considerat l'obra més antiga de la cultura carolíngia a la Catalunya medieval.
Faran l'edició crítica de l'Homilia de Luculenci
"Al segle XXI, l'oportunitat de descobrir, estudiar i editar un text com l’Homiliari de Luculenci és molt rara. Tots els indicadors actuals afavoreixen la hipòtesi que aquesta font important, coneguda només per parts seleccionades, és tota una raresa en el sentit propi del terme: sembla ser l’obra més antiga de la literatura llatina produïda en l'anomenada Marca Hispànica, la part nord-oriental de la península Ibèrica dominada pels carolingis i la seva cultura”, explica Matthias M. Tischler.

Aquest nou projecte de recerca realitzarà l'edició crítica completa d'aquesta obra, la identificació de les seves fonts i la contextualització religiosa, social i política de l'autor, probablement d'àmbit monàstic. El treball, segons el professor Tischler, canviarà de manera fonamental la nostra visió de la cultura carolíngia en una perifèria encara no prou valorada de l'Imperi de Carlemany, una regió que més endavant es convertiria en la Catalunya medieval.

Dins de