Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Descobreixen un santuari amb rituals mai observats dins d'un temple egipci

06 oct. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de l’equip del Sikait Project, dirigits pel professor de la UAB Joan Oller Guzmán, han publicat nous resultats de les campanyes d’excavació del jaciment de Berenike, port grecoromà al desert Aràbic, a Egipte. El treball, publicat a American Journal of Archaeology, presenta l’excavació d’un complex religiós de cronologia tardana (entre els segles IV i VI) amb troballes inèdites vinculades a la presència del poble nòmada blemi.

Investigadors al jaciment de Berenike
L'equip de recerca. D'esquerra a dreta: Delia Eguiluz Maestro, Joan Oller Guzmán, David Fernández Abella i Vanesa Trevín Pita. Crèdits: The Berenike Project/Sikait Project

L’equip de recerca del Sikait Project, dirigit pel professor Joan Oller Guzmán, del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la UAB, amb finançament de la Fundación PALARQ i gràcies als permisos atorgats pel Ministeri d’Antiguitats egipci, acaba de presentar a la revista American Journal of Archeology els resultats obtinguts durant les campanyes del mes de gener de 2019 al jaciment del port grecoromà de Berenike, al desert Aràbic, Egipte.
L’article presenta l’excavació d’un complex religiós de cronologia tardana (s. IV-VI de la nostra era) batejat com a Santuari del Falcó (Falcon Shrine) pels investigadors, i situat dins del Northern Complex, un dels edificis més rellevants de la ciutat de Berenike durant aquest període.

El jaciment, excavat pel Polish Centre of Mediterranean Archaeology i la University of Delaware, és un port del mar Roig fundat en època ptolemaica (s. III abans de la nostra era) i amb continuïtat en època romana i bizantina, quan es converteix en el principal punt d’entrada del comerç provinent del corn d’Àfrica, Aràbia i l’Índia. Dins d’aquest marc cronològic, una de les fases que més novetats ha aportat recentment seria la més tardana, entre els segles IV i VI, una època en la qual semblaria que la ciutat està parcialment ocupada i controlada pels blemis, un grup poblacional nòmada d’origen nubi que en aquest moment estén el seu domini per bona part del desert Aràbic egipci. En aquest context, el Northern Complex resulta fonamental perquè ha ofert evidències clares d’una vinculació amb els blemis, amb la troballa d’inscripcions dedicades a alguns dels seus reis o de l’esmentat Falcon Shrine.

Les excavacions han permès identificar un petit temple de tradició egípcia, que a partir del segle IV és adaptat per la població blèmia al seu propi sistema de creences. «Les troballes materials són especialment remarcables, amb la presència d’ofrenes com arpons, una estàtua de forma cúbica o una estela amb indicacions al voltant de les activitats de culte, la qual ha estat escollida com a portada del número de la revista», destaca l’investigador de la UAB Joan Oller.

L’aspecte votiu més remarcable seria la deposició de fins a 15 falcons dins del santuari, la major part d’ells sense cap. Tot i que a la vall del Nil ja s’han observat enterraments de falcons amb finalitats religioses amb anterioritat, així com cultes a exemplars individuals d’aquestes aus, es tracta del primer cop que s’observa un enterrament de falcons dins d’un temple, i a més acompanyats d’ous, també una troballa inèdita. En altres jaciments també s’ha trobat mòmies de falcons decapitats, però sempre individus aïllats, mai en grup com és el cas de Berenike. L’estela presenta la curiosa inscripció «És impropi bullir un cap en aquest lloc» que, lluny de ser una dedicatòria o un agraïment com és habitual en les inscripcions, prohibeix aquells que hi entraven bullir els caps dels animals a l’interior del temple, una activitat considerada profana.

Per a Joan Oller, «tots aquests elements apuntarien a una activitat ritual intensa que combinaria aspectes de tradició egípcia, juntament amb aportacions blèmies, sobre una base teològica possiblement relacionada amb el culte al déu Khonsu». «Les troballes amplien el nostre coneixement sobre aquesta població seminòmada, els blemis, dins del desert Aràbic egipci a les acaballes de l’Imperi Romà», conclou l’investigador de la UAB.

Article científic:

Joan Oller Guzmán, David Fernández Abella, Vanesa Trevín Pita, Olaf E. Kaper, Rodney Ast, Marta Osypińska, Steven E. Sidebotham. A Falcon Shrine at the Port of Berenike (Red Sea Coast, Egypt) American Journal of Archaeology, Vol. 126, No. 4 (October 2022), pp. 567-591 DOI: 10.1086/720806. https://www.doi.org/10.1086/720806

Dins de