Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Servei d'Estabulari (SE)

Identifiquen les neurones que provoquen el mareig

23 oct. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Investigadors de l'Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB) i la Universitat de Washington han identificat en ratolins quines neurones específiques transmeten els senyals que provoquen el mareig.

El grup de recerca, coordinat des de l’INc-UAB, ha analitzat les cèl·lules dels nuclis vestibulars d’uns ratolins sotmesos a girs curts i repetits, i ha demostrat la importància de les neurones que expressen la proteïna VGLUT2 en el mareig. Segons els autors, aquestes neurones són necessàries per als efectes de mareig induïts per la rotació, com són la disminució de la gana, la temperatura corporal més baixa, la reducció del moviment i l'evitació condicionada del gust (aversió a un gust introduït quan se’ls fa girar).

Els investigadors han constatat que el bloqueig d’aquestes neurones per quimiogenètica (molècules especialment dissenyades per interaccionar amb aquestes cèl·lules concretes) impedeix el mareig en els ratolins sotmesos a la rotació. I que, en canvi, la seva activació mitjançant un feix de llum (optogenètica) en ratolins quiets reprodueix els mateixos símptomes de mareig que quan se’ls sotmet a la rotació.

En futurs estudis els investigadors volen definir encara més la contribució d'aquestes neurones a altres situacions que poden causar mareig per avançar en l'aprovació medicaments que bloquegen el receptor CCK-A com a nova teràpia contra aquest malestar.

Via: Sala de premsa de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dins de