Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Psicologia Social

Treball, Gènere i Sostenibilitat Social. Cap a una nova cultura laboral

20 gen. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El projecte explora la relació entre teletreball, gènere i sostenibilitat social. Es planteja que el vincle efectiu d'aquestes dimensions apunta a la conformació d'una nova cultura laboral.

Des de la pandèmia de Covid 19, el teletreball ha anat guanyat força com a modalitat laboral que pot contribuir a la creació d'un món més sostenible.

En aquest sentit, el projecte titulat “Treball, Gènere i Sostenibilitaat Social. Cap a una nova cultura laboral” , dirigit pel Dr. Francisco Tirado, professor de la UAB, i la Dra. Ana Gálvez, professora de la UOC, i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, vol analitzar la relació entre teletreball, conciliació i sostenibilitat social. El projecte mostra  que el teletreball no pot operar com una eina que contribueixi eficaçment a la conciliació familiar i laboral i al desenvolupament sostenible si no es reconeix que existeixen diferències de gènere importants operant en la seva implementació i desenvolupament. De la mateixa manera, ens ensenya que teletreballar no serà una modalitat laboral justa i igualitària que contribueixi a la sostenibilitat social si no s'analitza i evidència que existeix una cultura organitzacional basada en la presència física al lloc de treball i en una distribució patriarcal dels rols de gènere que potencien que la conciliació sigui considerada un problema exclusivament femení.

Desplegant tot un seguit d’estudis de casos en institucions que han potenciat el teletreball, com és el cas de la Diputació de Barcelona, s’analitza com la implementació del teletreball no depèn de qüestions tècniques com el disposar d'un bon equip tecnològic o aprendre usos apropiats d'aquest. Ben al contrari, s’ha de combatre la cultura organitzacional esmentada abans per què s’arribi a aquesta eficaç implementació.

Finalment, l’anàlisi d’aquests casos  ens recorda que aquesta implementació està directament relacionada amb els mètodes de control i vigilància remota que estableixen els/as ocupadors/as per a supervisar l'activitat laboral. Si aquests mètodes són molt exigents i intrusius generaran malestar psicològic i rebuig per part de els/as persones que teletreballen.

Dins de