Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura

"L'Anàlisi Critica del Discurs despulla abusos de poder i també empodera", Xavier Giró

20 nov. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Xavier Giró imparteix una lliçó sobre Anàlisi Crítica del Discurs al Màster en Mitjans, Comunicació i Cultura

GIRO MCC

L’efectivitat de l’Anàlisi Crítica del Discurs en la deslegitimació dels discursos que encobreixen abusos de poder va ser el punt de partida de la lliçó magistral impartida pel periodista i professor jubilat de la Facultat de Comunicació de la UAB, Xavier Giró, en el mòdul d’Epistemologia i Metodologia de la Investigació en Comunicació (EMIC).

L’Anàlisi Crítica del Discurs ha esdevingut en els darrers anys una de les perspectives d’anàlisi més influents en la recerca sobre discursos mediàtics en general i sobre comunicació periodística en particular. Durant la sessió, el professor Giró va descriure amb nombrosos exemples els elements centrals del procés d’investigació, com ara la construcció del problema de recerca, els ingredients necessaris per a establir el model d’anàlisi i la seva aplicació a un corpus d’anàlisi.

La lliçó es va impartir el passat 20 de novembre en el marc del mòdul EMIC que aplega estudiants del Màster en Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB i estudiants del Màster en Estudis del Discurs de la Universitat Pompeu Fabra.

Giró ha estat professor titular de Periodisme Polític a la UAB durant més de 25 anys. Ha estat director del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura i coordinador del Màster sobre La Comunicació dels Conflictes Socials i Internacionals. Compta amb una llarga experiència de recerca en Anàlisi Crítica del Discurs com a investigador principal a l’Observatori sobre la Cobertura de Conflictes i a l’Observatori Regular per la Igualtat de Gènere en Noticiaris, que l’han dut a col·laborar amb investigadors internacionals, com ara Theun Van Dijk, Siegfried Jäger o Ruth Wodak. Recentment ha impulsat, juntament amb la periodista Llucía Oliva, el Grup de Treball “Periodisme per la Pau” del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Una plataforma per reflexionar i estudiar el paper del periodisme en el conflictes i promocionar les bones pràctiques informatives.

Dins de