Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

StatWars: "La rebel·lió de les dades"

Projecte Brúixola

Contingut de l'activitat i informació del calendari

Amb el propòsit de potenciar l'interès per l'estadística entre l'alumnat de quart d'ESO, us oferim una nova edició de Stat Wars. Aquesta activitat està organitzada pel Departament de Matemàtiques de la UAB, el Servei d’ Estadística Aplicada de la UAB, Biostatnet a través del nodo Catalunya-SEA amb el suport de la FeCyT, conjuntament amb el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l'Educació.

Les tropes de les dades de l'imperi estan ja immerses a la gran batalla de la desinformació. Ser capaços de distingir en quin bàndol se situen i aprofitar tot el que ens han de dir serà l'única manera de no caure en l'abisme. És per això que el projecte STAT WARS: La Rebel·lió de les dades, cerca mostrar als nostres joves la millor manera d'afrontar aquesta batalla, amb l'arma definitiva: L'Estadística.

Què us proposem? Un matí jugant amb l'estadística a la UAB
L'Estadística és una disciplina científica molt utilitzada en tots els àmbits del coneixement, però molt poc coneguda i estimada entre l'alumnat i la societat en general. La idea és crear un espectacle interactiu que afavoreix la participació de les persones assistents, la diversió i la consciència crítica respecte al maneig de dades. Es tracta, en definitiva, d'acostar la ciència de forma amena i propera, en un ambient distès en el qual la sorpresa serà constant, a través d'una ràpida successió de continguts, presentacions i animacions.

 

Programa 

  • 09:45 h Benvinguda. 
  • 10.00 h Xerrada "Tot l’atzar del mòn, i el seu control estan continguts en els llançaments d’ una moneda". A càrrec d'Alejandra Cabaña, professora del Departament de Matemàtiques de la UAB de l’Àrea d’Estadística i d’Investigació Operativa.

Has dubtat mai quina sèrie veure? O on anar-te'n de vacances? En algun moment, potser simplement hagis llançat una moneda perquè ella decideixi per tu.
Explorarem resultats importants de la probabilitat i l'estadística que es basen en successions de cares i creus, per exemple,

(1) Els experiments completament aleatoritzats.
(2) Comparació de poblacions: Perceben les dones (de mitjana) un millor salari que els homes en una mateixa feina? Aquest problema també es pot resoldre a partir de l'estudi de successions de cares i creus.
(3) El problema de la ruïna del jugador: un apostador persistent amb riquesa finita, que juga un joc net (és a dir, a cada aposta tots dos jugadors tenen la mateixa possibilitat de guanyar) inevitablement s'arruïnarà contra un oponent amb riquesa infinita.

  • 11:00 h Tallers simultanis.

Als tallers es resoldrán problemes de dificultat creixent relacionats amb el tema de la xerrada. Els problemes es resoldran per parelles, i la parella que millor ho faci rebrà un premi (merchandizing StatWars).

  • 12:30 h Final de la jornada.

 

Data: 28 de maig de 2024

Lloc: Sala d'Actes Facultat de Ciències

Places limitades. S'assignaran per ordre d'inscripció. Màxim 2 grups de 25 alumnes cadascun per centre.
Rebreu un missatge per comunicar-vos si teniu plaça assignada o esteu en llista d'espera.

 

Inscripció tancada

 

Activitat gratuïta.

Els centres seleccionats rebran una carta de compromís que requerirà la signatura de la direcció.

 

Amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Ciencia e Innovación.