Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia

Sandra Nogué, membre del departament, premi Ciutat de Barcelona

08 feb. 2024
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La investigadora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB i del CREAF Sandra Nogué ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona 2023 en la modalitat de Ciències. El guardó, atorgat en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra, reconeix la seva aportació al coneixement de la línia de base de la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic.

Sandra Nogué Bosch
Sandra Nogué Bosch

Sandra Nogué, investigadora ERC i membre del nostre departament i del CREAF ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona 2023 en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra, promogut  per l’Ajuntament de la ciutat. El guardó reconeix la seva recerca en la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic sobre aquesta.

El jurat, format per Esther Garcés, Santiago Giralt, Pablo Ortega, Alicia Pérez-Porro i Albert Soler, acordà per unanimitat atorgar el premi de ciències ambientals i de la terra 2023 a Sandra Nogué, pel treball “Long-term trajectories of non-native vegetation on islands globally”, publicat a la revista Ecology Letters, per la seva excel·lent aportació al coneixement de la línia de base de la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic. El seu estudi té implicacions rellevants per a la transferència del coneixement científic i una millor gestió i conservació de la diversitat dels ecosistemes terrestres.

“Rebre aquest premi és un gran honor, i una molt grata sorpresa!- Representa un reconeixement a la recerca feta durant els últims anys amb un grup extraordinari d'investigadors”, declara Sandra Nogué, que afegeix: “en aquest estudi hi van participar palaeoecòlegs, arqueòlegs, biogeògrafs i ecòlegs d'illes de diferents universitats d’Europa i d’Oceania, amb especial participació de la Universitat de Bayreuth. M'agradaria ressaltar el valor de les dades bàsiques que provenen del pol·len fòssil i que han permès entendre com la vegetació ha anat canviant durant centenars i milers d’anys. Gràcies a col·laboradors com l'Anna Walentowitz i en Manuel Steinbauer vam poder escalar aquestes dades locals d'illes a escala global”.

Actualment, Nogué coordina el projecte ERC «Island Time-Lines to quantify biodiversity change» (TIME-LINES), amb què pretén explorar una de les qüestions més importants en ecologia i paleoecologia: on canvia la biodiversitat, a quina velocitat ho fa i per què, a través de l’estudi de 5.000 anys de canvis en la biodiversitat vegetal, així com dels agents d’aquests canvis. Per això farà servir una sèrie de registres paleoecològics de gran qualitat obtinguts a partir de les seqüències de sediments d’illes d’arreu del món. Els resultats permetran desenvolupar mètodes per quantificar els efectes d’aquests agents de canvi, no tan sols per a les illes, sinó per a qualsevol indret, i de manera molt més profunda de com s’ha fet fins ara i proporcionaran orientació sobre quines trajectòries són útils per a la gestió sostenible de la biodiversitat.

Els premis tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent.

Dins de