FINAL DE CURS

Un dels canvis més significatius que s’han produït en la vida universitària ha estat l’extensió del calendari de les activitats acadèmiques. En el passat, exàmens de juny i notes a principis de juliol representaven un punt i apart; els exàmens de repesca, a principis de setembre, eren seguits per l’inici del procés de matriculació, i tot plegat portava a començar el curs ja entrat el mes d’octubre. Un tall, doncs, llarg i profund entre els dos cursos.

Això ja no va així. Conegudes les qualificacions cap a la segona setmana de juliol, es posa en marxa l’acollida dels nous alumnes de primer curs, i de seguida la matriculació de la resta de l’alumnat. Això permet iniciar el curs ja a primers de setembre: a la Facultat es manté el principi de no començar les classes abans de l’11 de setembre, però a nombrosos altres centres, inclosa la UAB, és freqüent començar el curs la setmana precedent.

Per tant, vivim en un curs continu, no en un cicle de moments que es reiteren al llarg del temps. No hi ha rutines, sinó tendències; no hi ha repeticions, sinó etapes que es succeeixen.
I això fa que, encara que aparentment calgui tornar a parlar de les mateixes qüestions, el signe que prenen és un altre. Uns pocs exemples serviran per mostrar-ho.

Les admissions a primer curs: aquest any hem trencat el sostre. En primeres preferències, els “dobles Graus” de Dret + Polítiques i Sociologia + Estadística han quedat complets, amb notes de tall superiors al curs passat, i superiors també als altres centres barcelonins que imparteixen aquests estudis.

En els dos graus “clàssics”, les primeres preferències (bé per què siguin les primeres, bé per què cada alumne hagi renunciat a la seva primera preferència i nosaltres siguem la segona) s’han disparat, cobrint 110 de les 120 places del Grau en Ciència Política i Gestió Pública, i més de 90 del Grau en Sociologia. La proporció, per tant, d’alumnes “rebotats”, que volguessin cursar altres estudis i hagin d’acabar en els nostres per tenir una nota d’accés massa baixa, serà la més reduïda que haurem tingut.

Demanda, doncs, alta i creixent, que porta a tenir alumnes més motivats i més ben qualificats. Una dada: la Generalitat de Catalunya atorga un reconeixement als nois i noies que tenen notes d’accés a la Universitat superiors a 9; en total, 430. Doncs bé: el 10 % d’aquests alumnes ingressen a la nostra Facultat.

Òbviament, alumnes més motivats i amb majors qualificacions vol dir també un major nivell d’exigència i per tant la necessitat d’obrir més i millors camins per als nostres alumnes cap al futur. Només dues il.lustracions: d’una banda, acabem de signar el conveni que farà que, de les dues beques anuals per què estudiants de la UAB cursin estudis a les universitats de California, una estarà reservada per la nostra facultat; i l’altra s’assignarà competitivament entre tots els alumnes de la UAB que la sol.licitin (inclosos els de la nostra Facultat).

D’altra banda, una recent visita de vicedegans de la facultat a institucions comunitàries ha permès lligar una xarxa petita però molt activa de graduats nostres que treballen a Brusel.les, i en segon lloc establir mecanismes d’informació i relació amb les instàncies de la Comissió encarregades dels processos de selecció i contractació. Els tradicionals buits en la “quota” catalana a Brussel.les s’han de cobrir, i l’experiència mostra que els nostres ex-alumnes tenen un perfil especialment adequat per a treballar en aquell context.

I finalment, la renovació de la nostra oferta docent. El canvi en la direcció de la UAB ha permès recuperar processos de reflexió i de decisió que havien quedat interromputs; malgrat l’empenta amb què la Facultat s’hi havia posat, l’absència de claredat en l’entorn, i la limitació de la discussió a l’absurd debat “tres més dos contra quatre més un” conduia a un carreró sense sortida.

L’opció per estratègies més diversificades, per l’establiment de “passarel.les” entre diferents estudis, per màsters més especialitzats, etc., obre moltes possibilitats, que caldrà saber aprofitar, des de l’inici del nou curs, amb l’objectiu de poder tenir títols nous ja en el curs 2017 / 18.
Molta feina doncs. Però esperem una mica: mentre tant, bones vacances d’estiu!!

Joan Botella, Degà

 

Trobada d’alumni de la Facultat a Brussel•les

bruselas

La Coordinadora de Pràctiques, Teresa Sordé, i el Coordinador d’Intercanvis,  Francesc Serra, han realitzat un viatge institucional del 21 al 23 de juny de 2016 a Brussel•les en nom de la Facultat, dins el marc del Projecte EMQEI per la millora de la qualitat, l’eficiència i la internacionalització dels seus estudis. Més informació

 

 

La UAB perjudicada pel decret de taxes aprovat per la Generalitat

tasas

El Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar, el 5 de juliol passat, que manté els preus públics universitaris a la franja més alta, els més cars de l’Estat, per quart curs consecutiu. Moltes universitats, entre elles la UAB, s’han manifestat en contra d’aquest decret de preus que manté els preus de les universitats catalanes com les més cares de l’Estat. Més informació

 

 

El còmic underground sorgit durant la transició s'exposa a la UAB

comix

Durant la transició democràtica, el Comix o còmic underground es convertiria en el testimoni extraoficial de la realitat social i de la joventut del moment. Aquesta mostra -comissariada pels alumnes d'un màster- vol donar a conèixer una part essencial en l'evolució de la il•lustració que fou gestada a Barcelona. Més informació

 

 

Novetats a la web de la Unitat de Ciència Política i de l’Administració

ballart

Entre altres coses hi ha tres apartats que la gent pot trobar interessants: les publicacions del període 2010-2016, com s’innova en la docència de la ciència política i la gestió pública a la UAB i com escriure treballs. Més informació

 

 

Del 25 al 27 de juliol, matrícula dels estudiants de la segona assignació

m

Del 25 al 27 de juliol, es matricularan els estudiants que hagin obtingut la seva plaça a la segona assignació, que es farà pública aquest divendres, 22 de juliol. Es pot consultar el web de matrícula de la UAB o trucar al servei d'atenció (93 581 11 11) operatiu de 10 a 18 h, de dilluns a divendres. Més informació

 

 

L’Aula LIAM ha adquirit 30 ordinadors nous i augmenta la seva capacitat per la docència a 45 persones.

liam

El LIAM és un laboratori d'idiomes multimèdia i una aula multidisciplinar de tecnologia digital, que va néixer durant el curs 2002-2003 com a part de les aules d'informàtica del SID de CC. Socials de la UAB. Més informació

 

EL PERFIL

a

El Carlos Mejía Reyes es llicencià en sociologia. Ha fet estudis de postgrau a Sociología en la UAB. Actualment treballa com a profesor–investigador en la Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo, México.

En què consisteix la teva feina?
Mi Trabajo consiste en formar profesionales en las ciencias sociales y particularmente en sociologia en una universidad estatal de México.  También mi función es generar conocimiento novedoso que explique los acontecimientos soiciales contemporáneos en la región.

Com vas accedir-hi?
Mediante una convocatoria pública en la que se compitió con bastantes profesionales. Los exámenes fueron rigurosos y midieron  capacidades escritas, verbales y de conocimiento acerca de una materia especial de la disciplina.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Muy buena. El nivel académico del profesorado es de alto nivel. Eso se refleja en el aula  así como en la producción acadèmica. Además te hacen mirar los procesos sociales de forma crítica pero siempre desde una perspectiva científica.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
A nivel académico la facultad no carece de nada. Sin embargo a nivel de prestaciones a los y las estudiantes sería ofrecer muchos de sus servicios a precios accessibles. Esto lo digo así porque tengo como referencia a la UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México) y la UAM (Universidad Autónoma Metropolitana, México) las cuales tienen costos ínfimos para matricularse, de servicios de fotocopias (por ejemplo), alimentación, etcétera.  Sé que no depende totalmente de la facultad ofrecer tales servicios, pero tal vez sería un punto a considerar.
 
Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Mi consejo es que no pierdan nunca la capacidad de asombro ante los processos sociales y políticos contemporáneos. Que de forma sistemàtica busquen información que permita reflexionar desde las disciplinas científicas el mundo que nos rodea . Y por último que se atrevan a ver más allà de la mirada de sentido común para así coadyuvar a generar propuestas de reflexión.

Si vols contactar amb el Carlos: mejiareyescarlos@gmail.com

 

Agenda

"Truquen a la porta: Un estudi sociològic sobre les transformacions contemporànies d'un monestir"

Defensa de tesi doctoral d'Anna Clot Garrell, el divendres 2 de desembre de 2016 a les 11:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Dirigida pel Dr. Joan Estruch Gibert i la Dra. Maria del Mar Griera Llonch