Viu a la UAB

L'opinió del president

La universitat necessita la societat, i aquesta, la universitat


Fa uns dies, un cop més, sota l’entranyable recer de la Festa de l’Associació d’Amics de la UAB i amb la presència de la rectora Margarita Arboix i del president de l’Associació, vam tenir l’oportunitat de lliurar els premis anuals que concedeix el Consell social de la Universitat Autònoma de Barcelona a personalitats o entitats destacades la implicació social de les quals transcendeix el món universitari.
 
Aquest cop, el premi Universitat-Societat del Consell Social de la UAB va ser per al doctor Bonaventura Clotet. El doctor Clotet, a més de gran investigador, és un home transversal i polièdric en sentit el més sòlid de la paraula. La seva capacitat per mobilitzar la societat i obtenir recursos de tot arreu, fins i tot de sota les pedres, per finançar la investigació sobre la sida, és comparable als avenços que ha aconseguit al seu laboratori de l’hospital Germans Trias, adscrit a la UAB. Clotet és, a més, alumni (exalumne) de la nostra estimada universitat. Serà, sens dubte, un dels nostres grans ambaixadors per a la posada en marxa d’Alumni UAB, que hem creat recentment i que pretén aglutinar els més de 170.000 alumnes que han passat per les nostres aules en els nostres 50 anys de vida, que complirem el mes de juny.

Per la seva banda, el premi Universitat-Empresa de l’òrgan col·legiat de participació de la societat en la universitat es va atorgar a la mare dels germans Roca d’El Celler de Can Roca, Montserrat Fontané, i a les parelles dels tres germans: Anna Payet, representant del restaurant a la Fundació Jordi Comas; Encarna Tirado, directora de l’espai de banquets i càtering Espai Mas Marroch, i Alejandra Rivas, responsable de la gelateria del grup, Rocambolesc. El Consell Social ha volgut reconèixer “el significat de la seva activitat professional en el camp de la restauració i de l’hostaleria, en el marc dels valors del treball, del compromís i de la passió, per la seva aportació molt activa al projecte dels germans Roca, exemple d’excel·lència en la investigació científica i innovació aplicades a la gastronomia, i en reconeixement a les silents figures femenines que complementen i sostenen l’excepcionalitat de la iniciativa Roca”.

Cal destacar la mare, Montserrat Fontané, com a precursora i impulsora de l’afició pels fogons dels seus fills, i gran cuinera. A més, amb ella, les seves joves, que durant aquests anys han fet molt més que estar al costat de les seves parelles: han col·laborat i segueixen fent-ho per desenvolupar un projecte que va néixer d’un petit bar-restaurant de carretera als afores de Girona, que, avui dia, a través d’El Celler de Can Roca, s’ha convertit en una de les capitals mundials de la gastronomia. Elles, a l’ombra però sempre amb un paper extremadament actiu, han estat no només el suport per a la creació d’un projecte de prestigi mundial, sinó coemprenedores seves.

És per això que el Consell Social de la UAB ha volgut premiar el Celler a través de les seves dones: per destacar que elles formen part de l’emprenedoria, que els equips són més paritaris del que a vegades tots suposem, que la importància del treball en equip és una marca de la família Roca, que elles i ells són la punta de l’iceberg, i, finalment, que la R+D, avui dia, no es fa només a les universitats, sinó que la societat és altament proactiva. I la universitat ha d’estar atenta al món empresarial, tant per aprendre’n com per aportar-hi els seus coneixements i crear aliances i tota mena de fórmules de col·laboració, dels quals, sens dubte, es generarà un gran valor afegit per a la societat.. La famosa transferència ha de ser d’anada i, també, de tornada.

Aquest Consell Social de la UAB, que té la missió, entre altres, de revisar i controlar la correcta aplicació dels recursos públics a la universitat —ja que no hem d’oblidar que provenen dels impostos que paguem els ciutadans—, també és la representació de la societat civil a la qual la UAB serveix. El Consell Social no és només l’inspector dels recursos, com més d’una vegada s’ha dit, que també. Aquest Consell treballa en molts àmbits per aportar millores a la universitat i ho fa amb veritable vocació. Ens preocupa i ens ocupa la situació actual de les universitats públiques; especialment, òbviament, de la nostra. Volem no només mantenir-ne el nivell actual d’excel·lència, sinó augmentar-lo, cosa que no és fàcil amb uns recursos minvants any rere any. Volem, finalment, una universitat involucrada en la seva comunitat. Una universitat que doni respostes a les necessitats del seu entorn i, fins i tot, dels que en són més enllà, si fos possible.

Aquesta és una de les moltes missions i activitats del Consell Social. I no ens aturem aquí. Després de 50 anys d’història i més de 150.000 alumnes que han passat per la UAB, hem estat coimpulsors en la creació d’Alumni UAB. També treballem per involucrar l’àmbit de la recerca amb la societat i el món empresarial. “Sol, aniràs més ràpid; si vas acompanyat, arribaràs més lluny”, diu el refrany, i és així com pensem des del Consell Social. Vull reivindicar, des d’aquestes línies, que no som només un ens oficial i institucional, sinó un grup de persones molt heterogènies que ens hem unit per treballar en favor d’un bé comú, la UAB, que ens sentim part de la institució i que també volem que aquesta no ens percebi només com els responsables dels diners. Ens esforcem per ser i fer més del que la llei ordena a un Consell Social. Tant de bo algun dia paraules com aquestes no siguin necessàries.
 
Vull aprofitar aquestes línies per desitjar unes bones festes a tothom i als vostres éssers estimats. També, per desitjar que la pau, el respecte i l’entesa tornin a la nostra terra. El benestar de tota la societat és el gran objectiu de tots. Siguem capaços d’aparcar les diferències i treballar per una societat més justa i equitativa. Res no és fàcil, però, només escoltant i tractant de fer l’esforç de posar-se en les sabates alienes, aconseguirem recuperar la normalitat perduda els últims mesos.

Gabriel Masfurroll
President del Consell Social

27 de novembre del 2017