UAB

Port d'Informació Científica (PIC)

Tots els centres>

Descripció

El Port d’Informació Científica (PIC) és un centre innovador de suport a la recerca. Fa servir tecnologies de computació distribuïda que inclouen clúster i Grid, ofereix serveis per gestionar grans quantitats de dades a col·laboracions científiques amb investigadors repartits arreu del món.

El Centre de Processament de Dades (CPD) del PIC disposa d’un clúster de càlcul amb més de 500 modes Linux i un servei d’emmagatzematge massiu jeràrquic (en disc i cinta magnètica) amb capacitat aproximada de 9 PetaBytes. El PIC alberga el CPD Tier-1 espanyol per tres dels detectors de partícules del Gran Colisionador d’Hadrons (Large Hadron Collider, LHC) del CERN de Ginebra. Aquests instruments científics generen una gran quantitat de dades (esca de 10 PetaBytes per any) que es distribueixen en temps real a onze centres Tier-1 a tot el món, entre els quals es troba el PIC. També alberga el CPD del telescopi de rajos gamma MAGIC i participa d’altres projectes relacionats amb el processament de dades de diferents àmbits científics, com la recerca mèdica o la cosmologia i l’astrofísica.

Vinculació amb la UAB

El PIC es manté mitjançant un conveni entre el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Centre d'Investigacions Energètiques, Mitjà Ambientals i Tecnològiques (CIEMAT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat, i l’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), consorci de la Generalitat de Catalunya i la UAB, i la pròpia UAB. El PIC està situat a l’Edifici D del campus de Bellaterra.

Àrees estratègiques de recerca

- Emmagatzematge, gestió i processament de grans quantitats de dades científiques.
- Disseny i implementació de clústers informàtics amb altes prestacions per a processament de dades.
- Intercanvi de dades a molt alta velocitat amb centres i laboratoris a tot el món.
- Suport al procés i anàlisi de dades científiques i tecnològiques, particularment en física, astrofísica, cosmologia, imatge mèdica i enginyeria.
 

8

Investigadors

3

Grups de recerca

2.000.000

Euros de pressupost

8

Projectes de recerca (propis i de suport)

Centre de primer nivell per al processament de dades del Gran Colisionador d'Hadrons

Contacte

Responsable: Prof. Manuel Delfino Reznicek

Adreça: Edifici D, Campus UAB

Telèfon: 93 581 41 09

E-mail: contact@pic.es

Web: http://www.pic.es/