Olimpíades Matemàtiques 2017

Sessions de Resolució de Problemes Matemàtics (RePMat)

Les Olimpíades Matemàtiques són un concurs internacional que se celebra anualment des de l'any 1965, i on es competeix resolent problemes d'alta dificultat però en els que només s'utilitzen tècniques de nivell de batxillerat.
 
La fase catalana de l'Olimpíada és a mitjans de desembre. Es fa en dos dies, divendres a la tarda i dissabte el matí, i a cada sessió es proposen tres o quatre problemes. En base als resultat obtinguts es concedeixen tres medalles d'or, tres de plata i tres de bronze. Cadascuna de les medalles té també un premi en metàl·lic i, a més, aquests nou estudiants participen en les Olimpíades Espanyoles, on se seleccionen els participants a l'Olimpíada Internacional.
 
Encara que la participació a la fase catalana de l'Olimpíada Matemàtica sigui lliure, és recomanable seguir algunes sessions d'orientació. Al Departament de Matemàtiques de la UAB oferim aquest tipus de formació a les Sessions de Resolució de Problemes Matemàtics (RePMat).
 
Les sessions RePMat, a més de ser útils per a la preparació de les Olimpíades, són també una introducció a tècniques senzilles que els estudiants podran utilitzar tant a l'institut com a la universitat. Però, per sobre de tot, volem que les sessions RePMat siguin una oportunitat per gaudir manipulant conceptes matemàtics nous, pensant i treballant en equip.

Centrem cada sessió del curs en un tema. Primer fem una breu introducció teòrica i un repàs de diverses tècniques, i després plantegem problemes per discutir a classe, alguns d'Olimpíades passades, on veiem com aplicar les tècniques apreses. A més, procurem que les sessions siguin independents entre si. L'assistència és lliure i gratuïta, i hi poden participar alumnes de 4t d'ESO, i de 1r i 2n de batxillerat.
 
Si l'alumne ho demana, l’assistència a les sessions RePMat pot ser convalidada per 70 hores del programa Argó de la UAB. Aquestes hores poden entrar al còmput de l’assignatura Pràctiques en Empreses del centre d’ensenyament secundari, sempre que s’hagi signat un conveni entre el centre i la UAB.

Les sessions d'aquest curs són coordinades per la professora Dolors Herbera i tindran lloc els dijous de 17.30h a 20.30h, des del 5 d'octubre de 2017 fins al 3 de maig de 2018, a l'aula C3B/111 de la Facultat de Ciències de la UAB. La inscripció s'ha de fer a través de l'adreça electrònica secundaria@mat.uab.cat . Al missatge s'ha de fer constar el nom complet de l'alumne, centre d'on ve, localitat on es troba el centre i el curs que està fent aquest any acadèmic 2017-2018.
 
Professora Responsable:
Dolors Herbera Espinal, dolors@mat.uab.cat


Equip docent:
Joan Claramunt Carós, jclaramunt@mat.uab.cat
Dolors Herbera Espinal, dolors@mat.uab.cat
Odí Soler i Gibert, odisoler@mat.uab.cat

Suport administratiu:
Mª José Calejo, secundaria@mat.uab.cat

Enllaços relacionats

Informació activitats de divulgació de la SCM
Cartell RePMaT 2017/18 (pdf MB)
Olimpíades Matemàtiques a Espanya
Programa Argó UAB
MATUAB Divulga Subscriu-te, i rebràs informació sobre les activitats organitzades pel departament

 

Orientació Universitària Adreçades a estudiants de batxillerat i de cicles formatius de grau superior

 

UAB Divulga Revista de divulgació científica de l'Autònoma

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
web

 

 

 

 

2018 Universitat Autònoma de Barcelona