Presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i de l'Ortografia catalana de l'IEC

180222IecOrtografia
Benvolgudes, benvolguts, ens plau convidar-vos novament al curs de formació a mida “Presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i de l'Ortografia catalana de l'IEC”, que anirà a càrrec de la Dra. Gemma Rigau, presidenta de la Comissió de Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de la UAB, i la Dra. Mila Segarra, vicepresidenta de la Secció Filològica de l’IEC, membre del Grup de l’Ortografia i professora jubilada de la UAB.

Dia i hora: Dimecres 21 de març, de 12:00 a 14:00.
Lloc: Sala d'Actes de les Facultats de Ciències i Biociències
Aquesta sessió està oberta a tota la comunitat universitària: PDI, PAS i estudiants.

22/02/2018



Dia i hora: Dimecres 21 de març, de 12:00 a 14:00.
Lloc: Sala d'Actes de les Facultats de Ciències i Biociències
Aquesta sessió està oberta a tota la comunitat universitària: PDI, PAS i estudiants.
Per tal d’obtenir la certificació corresponent, vulgueu fer la inscripció a través del formulari on line (qui la vagi formalitzar anteriorment, no cal que ho torni a fer):
(els membres del PAS, en la categoria professional, seleccioneu “Altres”)
L’activitat sorgeix de l’interès que existeix per conèixer les recents actualitzacions que hi ha hagut en matèria lingüística i que incideixen directament en la tasca diària dels diferents col·lectius de la UAB.
Totes les llengües canvien amb l’ús i el pas del temps i el català no n’és una excepció. En certs aspectes, doncs, l’Institut d’Estudis Catalans ha hagut d’actualitzar i ampliar la feina feta per Pompeu Fabra.
La Gramàtica de la llengua catalana (2016) pren el relleu a la Gramàtica catalana que Fabra va publicar l’any 1918. Té en compte formes dels diferents parlars del domini lingüístic (per exemple, alguns usos de les preposicions per i per a) i de les varietats funcionals, i assenyala les situacions en què aquestes formes lingüístiques són acceptables o no.
L’Ortografia catalana (2017) recull els retocs i canvis que ha sofert el Diccionari Ortogràfic del 1917. Els darrers retocs afecten les paraules amb sons ròtics (erradicar), l’accent diacrític (present només en quinze mots), els mots prefixats i compostos (com ex-director general) i la reducció de la dièresi (laical), i conté també les modificacions de criteris adoptats per a les entrades del Diccionari de la llengua catalana de l’IEC i per a l’escriptura de topònims, entre d’altres.
Confiem en que aquesta activitat serà del vostre interès. Us hi esperem.