Miquel Vilardell i Gabriel Masfurroll defensen la sostenibiltat del sistema sanitari

VilardellMasfurroll
Dues persones amb una àmplia experiència al sector sanitari, el doctor Miquel Vilardell i el president del Consell Social de la UAB Gabriel Masfurroll, han dissertat sobre el futur del sistema sanitari al VI Diàleg pel Coneixement UAB-Societat el dimarts, 20 de març.

26/02/2018

El 20 de març, la sala de graus de l'Escola de Postgrau ha acollit el VI Diàleg pel Coneixement UAB-Societat, titulat "Una mirada endavant del sistema sanitari". Hi han intervingut Miquel Vilardell, catedràtic de medicina interna de la UAB i expresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, i Gabriel Masfurroll, president del Grup Mi Tres Torres, expresident d'USP Hospitals i president del Consell Social de la UAB. L'acte ha estat organitzat per la Direcció de l'Escola de Postgrau.

Vilardell, que ha presidit les societats catalana i espanyola de medicina interna i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, ha dit que "calen polítiques i recursos a llarg termini per fer front al futur: educació, medicina preventiva..." i que la sanitat pública i privada "han de tenir portes d'entrada diferents i circuits diferents". Per a Vilardell -que també va coordinar el conegut com a "informe Vilardell" sobre la sostenibilitat del sistema sanitari català i que actualment és president del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari (CASOST) del Govern de la Generalitat- "és segur que hauran d'aparèixer noves professions sanitàries, i la universitat haurà de tenir-ho en compte".

A la UAB, va ser degà de la Facultat de Medicina i vicerector de Relacions amb Institucions Sanitàries. És autor de l'obra autobiogràfica Confessions d'un metge (Plataforma Editorial). El 2015, va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement al conjunt del seu treball al sector mèdic, tant en l’aspecte assistencial, com en l’acadèmic i corporatiu.

Per la seva banda, Masfurroll, que té una dilatada trajectòria en el sector sanitari i que va ser el creador de la xarxa privada USP Hospitals, i va crear Wings 4 Business, una plataforma d'inversió i assessoria en sanitat, ha explicat que "en un país amb recursos limitats com el nostre, la gestió pública-privada funciona bé si està ben regulada en termes qualitatius".  El president del Consell Social -que ha treballat també a multinacionals del sector i és membre de l'American Hospital Association i de la International Hospital Federation- ha subratllat la qualitat del personal d'infermeria: "És fantàstic, és un dels millors del món", ha dit durant el debat-diàleg.

És, a més, l'impulsor de la Fundació Catalana de Síndrome de Down, presideix la Fundació Álex i forma part de la Fundació Ànima, del Projecte Aura i de la Fundació Laureus Espanya. Més enllà de l'àmbit sanitari, assessora empreses de diversos sectors, presideix Europe's 500 i és membre del Cercle d'Economia i del Consell Assessor de Foment del Treball, entre d'altres.

Tant Vilardell com Masfurroll han acabat emfatitzant la importància de la figura del metge de família i reivindicant el prestigi social tant d'aquesta figura com el de la infermeria. Tots dos han coincidit en defensar la sostenibilitat dels sistema sanitari.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha agraït al final de l'acte, a tots els assistents així com als conferenciants la seva participació, i ha fet referència al paper de la universitat en el tema del debat. Ha dit que "cal una reforma ràpida dels estudis pensant en la medicina en conjunt: formant metges i metgesses, personal d'infermeria, fisioterapeutes, i altres professions".

Sis edicions dels "Diàlegs pel Coneixement UAB-Societat"

Aquest ha estat el sisè Diàleg pel Coneixement UAB-Societat. A les edicions anteriors, van intervenir-hi Ángel Gabilondo i Manuel Pimentel; Josep Borrell i Guillem López Casasnovas; José Manuel Blecua i Luis Alberto Cuenca; Margarita Arboix i Maria Teresa Fernández de la Vega; i Cristina Narbona i Antón Costas.