• UABDivulga
20/07/2021

Les energies renovables, una publicació digital en format breu per fer-ne divulgació

Libreto ER

Les energies renovables són aquelles que ens proporciona la natura generades a partir de fonts naturals gairebé inesgotables. Algunes d'elles són poc conegudes, per la qual cosa és necessària la seva divulgació. Eulàlia Fuentes i Martí Pont remarquen la importància i la necessitat de l'existència de la divulgació científica, i proposen un treball de divulgació en format de publicació breu on expliquen les energies renovables: què són, història i ús, funcionament, tipologia, què produeix i com ho fan.

iStock_Metamoworks

Divulgació, desenvolupament i autosostenibilitat energètica

Les energies renovables són recursos a l'abast que es produeixen per si mateixes i que es regeneren a una velocitat superior a la que es consumeixen. Estan en el punt de mira de la majoria de països del món, per ser energies més netes, que són beneficioses per al canvi climàtic i per al mediambient. Els governs gasten molts diners en la investigació i la creació d'infraestructures per a la generació d’aquestes energies, i la seva implantació depèn en gran mesura del desenvolupament, de l’estat de conscienciació del país i de les condicions climàtiques de les regions. Tot i això encara, algunes d’elles, són poc conegudes i cal fer un esforç de divulgació que passi dels científics al gran públic, usuaris potencials. En aquest article expliquem breument, quines són, com funcionen i com s’aprofiten.

Com a resultat  d’un Treball Fi de Grau* hem proposat una publicació digital breu, divulgativa, senzill  i accessible per a estudiants de secundària i també per al públic en general, que permet conèixer de manera fàcil i comprensible aquest tema, del qual són futurs usuaris potencials. És un camp representatiu i adient per fer-ne divulgació científica.

Energies renovables. Producció d’electricitat neta arreu del món 

Les energies tant les renovables com les no renovables aporten energia per produir treball, electricitat i calor. La diferència principal es troba en el fet que per obtenir l'energia a partir de fonts renovables s'emet un menor nombre d'elements contaminants i per tant un menor impacte negatiu al medi ambient. També pel que fa a la seva producció a petita escala (cases, edificis, naus industrials) es pot arribar a produir l'autosuficiència energètica, sense dependre de les grans empreses elèctriques o tèrmiques. Ara bé la construcció de les infraestructures necessàries per a la seva utilització no estan exemptes de produir un cost a nivell ecosistèmic i ambiental, en relació al lloc d’ubicació, en ocupar zones conreables o amb diferents comunitats d'espècies. L’ús del transport i l’obtenció de materials produeixen emissions contaminants. Ara bé, l'impacte és notòriament inferior al que causen globalment les energies fòssils, fent de les energies renovables una opció molt atractiva per l'abastiment energètic en les poblacions humanes. No obstant, l’ús d’unes energies no implica el desús d’ altres. De moment es poden combinar i aprofitar per extreure’n el major benefici positiu de totes elles. De tota manera, a mesura que les energies renovables augmenten, s’observa la reducció en l'ús dels combustibles fòssils, energies no renovables, el seu antagonista natural. 

Amb l'avenç de la ciència i l’enginyeria, no solament es preveu un increment en la inversió de les tecnologies avui en dia més conegudes, sinó també el desenvolupament de noves que podrien superar-les. Les cinc fonts d'energia actual que dominen en la majoria de sectors, cada una d’elles amb diferents mètodes per aprofitar el seu potencial, són: la hidràulica, la solar, l'eòlica, la mareomotriu, i la geotèrmica.

I altres energies, les emergents, com : la biomassa, el motor d’Stirling i la piezoelèctrica.


Libreto ER
Figura: elaboració propia

 
La importància de la divulgació científica 
 

“La UNESCO, a la Declaració sobre la Ciència i l’Ús del Coneixement Científic, afirma que la ciència ha d’estar al servei de la societat, i que és necessari que el coneixement científic sigui comunicat públicament. I com que no tots som doctors, enginyers o químics, es fa necessària la literatura de divulgació científica, que consisteix en la interpretació i popularització del coneixement científic entre el públic general sense circumscriure's a àmbits acadèmics específics. Actualment, la divulgació científica es realitza a través de molts formats, des de documentals, com llibres i revistes, fins a audiovisuals, incloent productes dels mitjans de comunicació, com programes de televisió i ràdio, on es coneix com a periodisme científic”. (Biblioteca Can Milans, Caldes d’Estrac, Juny 2015).

En el nostre país, a diferència dels països anglosaxons, hi ha pocs científics que es dediquin, a més de fer la seva pròpia recerca, a fer també divulgació. Aquesta tasca és molt necessària per apropar el mon científic al ciutadà. L’interès de qualsevol material divulgatiu és aconseguir transmetre una idea, a la vegada que permeti al receptor entendre-la i donar a conèixer noves formes de comunicar-se, intercanviar informació i aprendre. El coneixement aporta mes coneixement. El producte divulgatiu ha de ser comprensible, visualment agradable, creatiu, amb un bon disseny, amb bones imatges, impactant, fàcil d’entendre, ben estructurat i amb bons continguts, senzills però complets, que donin una visió de conjunt, destacant el més important, amb un llenguatge planer a l’abast de tothom i ha de tenir una bona estructura.

En el cas que ens ocupa s’ha elaborat en format de publicació digital breu, (podia haver estat un tríptic, un díptic, un vídeo o altre material audiovisual, un blog...), seguint la mateixa estructura per l’explicació de totes elles, amb una introducció per situar el tema, l’explicació de cada energia, seguint un mateix patró: que és, historia i ús, funcionament, tipologia, que produeix i com. La publicació divulgativa sobre energies renovables permet conèixer l’actualitat energètica que ens envolta. Té un interès educatiu, d'aprenentatge, coneixement  dels tipus i mètodes d'obtenció, el seu estat actual, i el seu desenvolupament al llarg de l’historia. Prepara al lector per entendre el present i estar informat per prendre decisions de futur. Són energies que ja estan al seu abast!.

Cal tenir en compte que si els usuaris principals d’aquesta eina són només el públic general n’hi ha prou en proposar lectures o visualitzacions addicionals recomanables per poder ampliar el tema. Ara bé, si el públic són estudiants de secundària o de mòduls, cal preparar i adjuntar un apartat de tasques a realitzar, perquè el docent i el propi estudiant puguin utilitzar-lo com a eina de classe, amb exercicis, visites, lectures, xerrades, exposicions, inclús la preparació d’algun experiment referent a algunes de les energies explicades i eines d’autoaprenentatge.

És necessari seguir fent contactes, tal i com ja es va fer amb docents de les Escoles Pia Nostre Senyora i Luz Casanova, amb responsables de les Biblioteques Públiques Sofia Barat i Fort Pienc i amb la Ong Green Peace, i anar ampliant-los cap a altres associacions, organismes i institucions interessades en la difusió i divulgació del tema.  

La publicació es pot consultar al següent l’enllaç : 
Energies renovables: producció d'electricitat neta arreu del món

Si  el planeta viu en un equilibri constant, ja és hora que comencem a ser els encarregats de regular-lo, en comptes de destruir-lo. Cal conèixer tots els recursos que tenim per fer-ho, per poder prendre decisions. D’aquí sorgeix la necessitat i la importància de la divulgació científica. 

* Aquest Treball de Fi de Grau ha rebut el Premi al TFG de Grau sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global de la UAB -Fundació Autònoma Solidària-, pel Grau de Biologia convocatòria 2019-2020.

Martí Pont Rojasa  i Eulàlia Fuentes Pujolb

aFacultat de Biociències, Grau en Biologia, Facultat de Biociències
bÀrea de Documentació, Facultat de Ciències de la Comunicació 
Universitat Autònoma de Barcelona
 

Referències

- Llopis Trillo, Guillermo; Rodrigo Angulo, Vicente. Guía de la energía geotérmica.Fundación de la Energía de la Comunidad de Madrid, 2008. Madrid [consultat 19 abril 2020]. Disponible en: http://www.madrid.org/bvirtual/BVCM005842.pdf
- Moragues, Jaime; Rapallini, Alfredo(2003). Energía Eólica. Instituto Argentino de la energía (IAE). [consultat al 10 abril] Disponible en:  http://www.iae.org.ar/renovables/ren_eolica.pdf
- Montero Sousa, J. Aurelio; Calvo Rolle, J. Luis (2012). Energía mareomotriz: perspectiva histórica y estado actual. Técnica Industrial [en línia]. 2013, vol. 301: 54-60. [Consultat: 24 març 2020]. Disponible en: https://www.tecnicaindustrial.es/energia-mareomotriz-perspectiva-historica-y-e/
- Ren21.2019. Renewables 2019. Global Status Report. Paris: ISBN 978-3-9818911-7-1
- Sanz Osorio, J. Francisco (cord.). Energías renovables. Energía hidroeléctrica. Prensas de la universidad de Zaragoza. 2016, Zaragoza. ISBN 978-84-16933-31-0
- De Semir, Vladimir. La divulgació científica. Col·lecció VullSaber, 2016. Barcelona: UOC

 
View low-bandwidth version