• UABDivulga
30/10/2019

La importància de l’avaluació cognitiva i conductual en la malaltia de Parkinson

avaluacio cognitiva
La malaltia de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa progressiva que afecta el sistema nerviós central, el que provoca l’aparició de símptomes motors i no motors. En aquest article, s’hi destaca la importància d’avaluar i estandarditzar els símptomes no motors, és a dir, el deteriorament cognitiu i alteracions conductuals, per un millor seguiment i tractament d’aquesta malaltia.
Pacient amb malaltia de Parkinson durant el procés d'avaluació cognitiva.

Tot i que la malaltia de Parkinson ha estat històricament considerada una malaltia eminentment caracteritzada per problemes de tipus motor (tremolor, rigidesa, lentitud), avui en dia ningú discuteix que el deteriorament cognitiu progressiu i les alteracions conductuals són també símptomes característics de la malaltia.

Prop d’un 30% dels pacients amb recent diagnòstic de malaltia de Parkinson presenten problemes cognitius significatius que no causen gran interferència amb les activitats de la vida diària. Tanmateix, als 5 anys d’evolució, un 35% dels casos desenvolupa una demència (xifra que augmenta fins al 80% dels casos que sobreviuen 20 anys d’evolució de la malaltia). Paral·lelament, símptomes tals com la depressió, l’angoixa, la pèrdua de la motivació, les al·lucinacions visuals o els problemes amb les addiccions i el control d’impulsos afecten també a una importantíssima proporció de pacients en qualsevol etapa de la malaltia.

És per això que definir, estandarditzar i divulgar procediments d’avaluació cognitiva, funcional i conductual específics per aquesta malaltia és una necessitat òbvia ja que es tradueix directament en un millor seguiment i tractament dels pacients alhora que impacta positivament en la recerca sobre el Parkinson.

El grup de recerca en Malaltia de Parkinson i altres trastorns del moviment de l’Institut d’Investigació Biomèdica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha dedicat importants esforços en el desenvolupament i validació d’instruments d’avaluació cognitiva, conductual i funcional en la malaltia de Parkinson. Alhora, el grup ha estat íntimament implicat en la definició dels criteris de deteriorament cognitiu que apliquen en aquesta malaltia i ha investigat els mecanismes cerebrals que es relacionen amb el desenvolupament de tot aquest conjunt de símptomes no motors.

En un article recentment publicat a la revista Expert Review of Neurotherapeutics, els autors del treball revisen el concepte de deteriorament cognitiu i demència en malaltia de Parkinson, els criteris diagnòstics que hi apliquen junt amb els instruments i procediments recomanats per a l’avaluació cognitiva, conductual i funcional en aquesta població.

Saül Martinez-Horta a,b,c,d , Andrea Horta-Barba a,b,c and Jaime Kulisevsky a,b,c,d

aUnitat de Trastorns del Moviment, Servei de Neurologia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
bInstitut d’Investigació Biomèdica Sant Pau
cCentro de Investigación en Red-Enfermedades Neurodegenerativas (CIBERNED)
dUniversitat Autònoma de Barcelona

Referències

Martinez-Horta, Saúl & Horta-Barba, Andrea & Kulisevsky, Jaime. (2019). Cognitive and behavioral assessment in Parkinson’s disease. Expert Review of Neurotherapeutics. 19. DOI: 10.1080/14737175.2019.1629290.

 
View low-bandwidth version