La FCPS fa una gran passa cap a una Universitat lliure de Violència de Gènere

Prevenció violència de gènere

Prevenció de la VdG a la Facultat

 

05/05/2022

La nostra facultat, ha donat una passa molt important per fer de la UAB una universitat millor científicament i humanament, que ens situa al nivell de les accions que fan les millors universitats del món.  

El 4 de maig de 2022, la Junta de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia ha aprovat per assentiment i amb la màxima participació del seu alumnat representant, el Pla de Formació en Violència de Gènere a la FCPS i el Protocol de Comunicació contra la Violència de Gènere a la FCPS. Tots dos accessibles al web de la Facultat.

Està prevista una primera edició de la formació aprovada a finals d'aquest curs 21-22. D'acord amb el mandat del Rector del 17 de març, l’haurà de cursar el professorat que imparteix docència a la Facultat, però hem volgut que sigui oberta a la participació d'alumnat, PAS i altres membres de la nostra comunitat universitària. 

 La discussió mantinguda a la Junta de Facultat fou especialment rellevant per la profunditat dels aspectes assenyalats per l’alumnat. Tal com ens van demanar, ens comprometem a garantir que la formació deixarà espai necessari per al debat i que els continguts aportats seran concrets, "aterrats", a les situacions de VdG que malauradament es donen als nostres centres.

Pel que fa al format, s’organitzarà durant un matí, en dues taules rodones d’una hora i mitja de duració aproximadament cadascuna i se’n faran diverses edicions, per garantir al màxim que tota la comunitat hi té accés.

Pel que fa als criteris seguits per definir aquesta formació, aquesta està basada únicament i exclusiva en evidències científiques internacionals, on els continguts aporten eines als membres de la comunitat universitària, i al professorat especialment, per respondre davant situacions d’assetjament sexual i per gestionar la forta tensió que les acompanya.

Entre les formadores s’hi inclou professorat que s'ha format en les millors universitats del món, com Harvard, i coneix les millors actuacions en l’àmbit de la VdG a la universitat; així com les acadèmiques del més alt nivell científic i humà: per exemple, tres de les deu primeres del món en “gender violence” al rànquing Google Scholar i que sempre han defensat a les víctimes de VdG a la Universitat, tot i les represàlies rebudes per aquest posicionament.

Hi participen també membres fundadores de la xarxa solidària de víctimes de VdG a la universitat, MeToo Universitat, que com elles diuen, han passat a ser supervivents; i les màximes responsables d’igualtat de la UAB, la Secretaria General i la Presidenta de l’Observatori, que avalen la gran importància i esperit pioner d’aquest pla de formació. Finalment, tres professores amb experiència com a Deganes de diferents àmbits de coneixement (Ciències; Psicologia; i Ciències Polítiques i Sociologia), que podrem aportar amb relació a què i com respondre davant situacions d’assetjament sexual que es donen en molt diverses formes i en diferents espais del campus.

 Professorat i alumnat ens heu fet arribar aportacions de gran importància quant a aquestes mesures de prevenció de la VdG. Totes elles ens ajuden a millorar i avançar per fomentar una xarxa de suport on tota víctima se senti protegida. El protocol es converteix així en un nou mecanisme, no l’únic, però pioner i clau per crear un entorn més segur per totes i tots. Només si sabem què fer, com actuar, podrem ser les i els Upstanders que tota víctima necessita per convertir-se en supervivent. És també una eina que intenta evitar que la VdG s’invisibilitzi amb el silenci i que quedi en rumors de passadís que sempre perjudiquen les víctimes i afavoreixen als assetjadors; i representa un compromís de la Facultat per donar resposta a un dels objectius principals del nostre programa de govern 2021-24.

 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Igualtat de gènere