La Càtedra UNESCO de Comunicació, renovada fins l'any 2028

Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

UNESCO ha acceptat la renovació de la Càtedra UNESCO de Comunicació fins l'any 2028. D'aquesta manera, l'acord signat l'any 1990 entre la UAB i l'organisme de Nacions Unides continua vigent. Coordinada per la investigadora Amparo Huertas, directora de l'Institut de la Comunicació (InCom-UAB), la Càtedra, que va ser la primera especialitzada en comunicació, continuarà treballant al voltant del diàleg intercultural i l'educació inclusiva.

19/02/2024

Entre les activitats previstes per aquest nou període, destaca el desenvolupament del projecte «Polarització social i interculturalitat: el seguiment de l'actualitat política per part de la joventut migrant i autòctona des d'una mirada interseccional», finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Pel que fa al treball realitzat els darrers anys per la Càtedra, en el període 2020-2024 destaca la publicació del document Idees per a abordar la comunicació inclusiva en els estudis universitaris de comunicació, resultat del projecte «Diàleg Brasil-Espanya per la innovació docent en comunicació inclusiva», que va obtenir un ajut a la XXXVIII Convocatòria del Fons de Solidaritat de la UAB. Aquest document està disponible en obert al Dipòsit Digital de Documents de la UAB.

Cooperació entre universitats

El reconeixement la UNESCO implica promoure iniciatives d'intercanvi i difusió de coneixement. Huertas va assistir, l'octubre de 2023, a una trobada de càtedres UNESCO en què es va signar la Declaració de Còrdova, que vol enfortir el paper de les càtedres i reivindica el suport de les institucions implicades. La Càtedra UNESCO de Comunicació de la UAB té previst assistir a la següent trobada nacional, que tindrà lloc el 2025, a Gran Canària. D'altra banda, Huertas és membre d'ORBICOM (Xarxa de Càtedres UNESCO de Comunicació) i, des de l'1 d'octubre de 2023, forma part del seu comitè consultiu.

Les càtedres UNESCO van néixer amb l'objectiu de concedir aquesta distinció a unitats de docència i recerca d'institucions d'ensenyament superior o centres de recerca que destaquin per la seva excel·lència acadèmica i que comparteixin els objectius de la UNESCO. El principal propòsit és encoratjar la cooperació i la creació de xarxes entre universitats per fomentar l'intercanvi de coneixements i el treball conjunt. El 1992, es va crear també el programa UNITWIN, que aplega 830 càtedres de 110 estats membres de la UNESCO, entre les quals hi ha la Càtedra UNESCO de Comunicació (InCom-UAB). Estan agrupades en xarxes per àmbits prioritaris de la UNESCO i contribueixen a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible i a l'Agenda 2030.

Més informació: Càtedra UNESCO de Comunicació (InCom-UAB)

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius