L'Escola i l'Associació d'Arxivers de Catalunya organitzen el 5è Laboratori d'Experiències

img_laboratori_experiencies_2023

El passat 7 de novembre, l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya i l'Escola van organitzar la cinquena edició del Laboratori d'Experiències per divulgar les recerques més innovadores sorgides des de l'aula.

02/11/2023

L'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents (AAC) i Arxivística i Gestió de Documents de la UAB van acollir, el passat dimarts 7 de novembre, la cinquena edició del Laboratori d'Experiències.

Es tracta d’una iniciativa conjunta per donar visibilitat als millors treballs finals dels estudiants de cada promoció del Màster i Diplomes d’Especialització de l'ESAGED, per tal de mostrar el seu potencial i la seva aplicació pràctica en els arxius.

Primer de tot, Sònia Torreblanca, vocal de capacitació de l’AAC, es va encarregar de fer la presentació de l’acte. Tot seguit, tres estudiants del passat curs 2022-23 van presentar els seus projectes al públic assistent.

L'alumni Judit Tió Guiteras, graduada del Màster oficial en Arxivística i Gestió de Documentsva presentar el seu treball, titulat "Intervencions arxivístiques i comunitats subalternitzades. Reflexions etnogràfiques entorn als projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius". Es tracta del TFM guardonat amb el Premi ESAGED-AAC al Millor Treball Final del Màster 2022-2023, que pretén analitzar i problematitzar els projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius que es duen a terme des d’organitzacions i entitats sense ànim del lucre dedicades a l’arxivística, a través d'una perspectiva crítica.

 

Judit Tio Guiteras, premi al Millor TFM 2022-23
Judit Tió Guiteras, premi al Millor TFM 2022-23.

 

Per la seva part, Judit Delgado García, titulada del mateix Màster, va exposar la seva recerca sobre com el treball conjunt entre els professionals de l’arxivística i els investigadors literaris pot donar a llum a noves òptiques en la comprensió dels textos i dels seus autors. "Els arxius literaris en llengua catalana. Aproximació i difusió dels fons literaris en català." també analitza les tendències globals que han caracteritzat històricament les donacions i els ingressos de fons d’arxius literaris en els diferents centres interessats a acollir-los, així com la situació actual pel que fa als arxius literaris en llengua catalana. 

El Sebastià Ferran Fernández, titulat del Diploma d'Especialització en Gestió de Documents Electrònics, va presentar "La geolocalització de documents electrònics. Aplicacions tecnològiques i futures línies de treball", una recerca que reflexiona sobre com les actuals estratègies de geolocalització dels documents electrònics proporcionen innovadores aplicacions tecnològiques gràcies a la digitalització, la publicació web i l’edició cartogràfica.

Per acabar, la Irene Brugués, coordinadora dels Treballs de Final de Màster, va clausurar el Laboratori d’Experiències posant èmfasi en com els treballs finals d’estudis esdevenen una carta de presentació en el món acadèmic però també, cada vegada més, en el món professional.