L’astronauta de l’ESA Frank De Winne parla de l’exploració de l’espai a la UAB

Frank De Winne, cap del Centre Europeu d’Astronautes de l’ESA i excomandant de l’Estació Espacial Internacional ha presentat a la UAB una perspectiva de les missions actuals i futures de l’ESA, entre elles l’exploració de la Lluna i de Mart. 

16/01/2018

L’astronauta de l'Agència Europea de l'Espai, Frank De Winne, ha pronunciat avui la conferència 'Europeans - Once Explorers, Always Explorers' a la sala d'actes del rectorat de la UAB. De Winne, de nacionalitat Belga, va ser el primer comandant europeu de l’Estació Espacial Internacional, va participar el 2009 a la missió de llarga durada OasISS, i des del 2012 és el cap del Centre Europeu d’Astronautes de l’ESA.

La conferència, emmarcada en els actes de celebració dels 50 anys de la UAB, ha exposat els programes actuals i futurs de l’Agència Europea de l’Espai en el marc de l’exploració espacial, tant les missions d’òrbita baixa com les futures missions a la Lluna i a Mart, com el projecte "Deep Space Gateway", una estació en òrbita lunar, i el concepte de "Moon Village, amb persones, robots, de caràcter internacional i amb finançament públic i privat".  De Winne, que ha considerat "molt poc realistes" els plans d'Elon Musk de colonitzar Mart, també ha explicat la missió Exomars "per trobar restes de vida sota la superfície marciana", i ha finalitzat la conferència amb una presentació del dia a dia d'un astronauta a l'Estació Espacial Internacional.

De Winne ha participat al matí, a la UAB, en una reunió del grup de treball sobre Suport de Vida a l’Espai de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) i ha visitat la Planta Pilot MELISSA-Laboratory Claude Chipaux situada al Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, a l’Escola d’Enginyeria.
 

Més informació: Vídeo de la conferència de Frank de Winne

 

Notícies relacionades

Nanocapes biodegradables per a micro-robots d'alliberament controlat de fàrmacs

El grup Gnm3 del Departament de Física de la UAB, en col·laboració amb el Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia,han recobert matrius poroses polimèriques amb nanocapes magnètiques, per a ser usades com a plataformes per a l'alliberament controlat de fàrmacs. Aquesta capa té una composició que li permet degradar-se més ràpid, sense produir citotoxicitat i sense perdre les seves propietats magnètiques, essencials per al seu correcte transport al lloc d'alliberament del fàrmac. Llegir més

La mort neuronal en Alzheimer es dona per l'acumulació intraneuronal del pèptid beta-amiloide (Aβ)

Investigadors del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, dirigits per la Dra. Sandra Villegas, han determinat el tipus de neurones afectades en el cervell de ratolins models de la malaltia d’Alzheimer, i han trobat una relació directa entre l’acumulació intraneuronal del pèptid beta-amiloide (Aβ) i la supervivència cel·lular. Aquest estudi demostra que l’efecte deleteri del pèptid es dona dins de les neurones, i no a l’espai extracel·lular com es pensava fins ara. Llegir més

Totes les notícies