Iñaki Rodrigálvarez, Premi Extraordinari del Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global

Ignacio Rodrigálvarez, Premi Extraordinari del Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global

Iñaki Rodrigálvarez, titulat del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, va rebre el passat 17 de novembre, el Premi Extraordinari de Doctorat del Programa en Seguretat Humana i Dret Global de la UAB en un acte acadèmic organitzat per l'Escola de Doctorat i Alumni UAB. La seva recerca, que va merèixer aquest reconeixement, versava sobre l'organització i planificació de la resposta a incidents amb múltiples víctimes i catàstrofes. 

23/11/2023

L'alumni del Grau en Prevenció i Seguretat IntegralIñaki Rodrigálvarez, va rebre el Premi Extraordinari del Programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global del passat curs 2021-22, en una cerimòna acadèmica organitzada per l'Escola de Doctorat i Alumni UAB, el passat 17 de novembre, a l'Hotel Exe Campus, en què es reconeixien l'esforç i dedicació dels investigadors que havien contribuït a la generació de coneixement, i la seva aportació havia afavorit l'avenç de la Societat en diferents àmbits i disciplines.

La recerca de l'alumni de l'EPSI, titulada "La organización y planificación de la respuesta a incidentes de Múltiples Víctimas (IMV) y Catástrofes", dirigida pels doctors Roser Martínez i José Julián Isturitz, recolia les principals teories desenvolupades en la gestió d'incidents massius des de la 2ª Guerra Mundial, i com havien evolucionat i perfeccionat els protocols dels operatius a l'hora d'actuar en emergències amb diversos ferits a la vegada.

La tesi analitzava els mecanismes de resposta establerts en països com França, Estats Units, Alemanya o el Japó, i els adoptats pels diferents serveis d'emergència d'Espanya. S'estudiaven en profunditat els errors i problemes detectats en la gestió del rescat de les múltiples víctimes en incidents tràgics multitudinaris com el descarrilament del tren Alvia a Santiago de Compostela, al 2013; l'accident aeri d'Spanair a Gran Canària, al 2008; els atemptats terroristes de l'11-M a Madrid, al 2004; el terratrèmol de Llorca del 2011; i també casos internacionals, com l'huracà Katrina als Estats Units al 2005 i l'atemptat amb gas sarín al metro de Tòquio, al Japó, del 1995.

Rodrigálvarez, en la seva investigació, proposava una sèrie de bones pràctiques per millorar els models de resposta, perquè siguessin més eficients i ordenades les intervencions per auxiliar a les múltiples víctimes. També l'autor aprofundia en la manera més adequada per enfrontar-se a diversos escenaris amb amenaces NRBQ (nuclears, radiològiques, biològiques, químiques), tàctiques (amb artefactes explosius, tiradors armats, etc); i també en escenaris difusos que provocaven una afectació general en una extensió de terreny, sense que es pogués concretar un únic focus o diversos.

Rodrigálvarez és professional de la Protecció Civil, amb una amplia experiència i formació en la gestió d'emergències i catàstrofes, i desenvolupa actualment la seva tasca al País Basc.