El sociòleg Daniel Edmiston s'incorpora a la UAB amb un projecte Starting Grant sobre la pobresa a Europa

Daniel Edmiston

L'investigador Daniel Edmiston s'ha incorporat recentment a l'Institut de Govern i Polítiques Públiques i al Departament de Ciències Polítiques i Dret Públic de la UAB, i a principis de 2024 posarà en marxa el projecte WHOCOUNTS «Who counts? Incorporating a 'missing minority' to re-examine the profile, drivers and depth of poverty across Europe», de cinc anys de durada, reconegut amb una ajuda Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC). Des de la Facultat li hem fet una entrevista.

20/12/2023

Les enquestes sobre ingressos econòmics s'utilitzen sovint per calcular les estadístiques de pobresa a Europa, però no sempre tenen en compte totes les persones que viuen en aquesta situació. Excloure de les estadístiques oficials els qui no viuen en llars privades limita la capacitat per estudiar la pobresa i les seves causes. Molt més que merament tècniques o pragmàtiques, aquestes pràctiques reflecteixen un conjunt de judicis teòrics i normatius sobre qui compta a l'hora d'investigar la pobresa i la política social.

Amb una subvenció d’1,5 milions d'euros, el projecte WHOCOUNTS desenvoluparà i desplegarà nous conjunts de dades sobre els grups socials que sovint són invisibles en les estadístiques oficials de pobresa i l'avaluació de polítiques a Europa. Dirigit per Daniel Edmiston, el projecte abordarà els errors de falta de cobertura en les anàlisis distributives convencionals per millorar la nostra comprensió conceptual, metodològica i substantiva de la pobresa a tota Europa. L'equip de recerca liderat per Edmiston analitzarà dades de vuit països europeus tenint en compte la demografia, la dinàmica dels baixos ingressos i les intervencions polítiques. L'ús de conjunts de dades ajustades i no ajustades de les estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i les condicions de vida (EU-SILC) proporcionarà estimacions més precises dels nivells de pobresa i matisarà les explicacions sobre la pobresa extrema.

Com has arribat fins aquí, quina ha estat la teva trajectòria acadèmica?

He treballat anteriorment per a la Unitat d'Estratègia del primer ministre del Regne Unit, la London School of Economics, la Universitat d'Oxford i la Universitat de Leeds. He dut a terme recerques nacionals i comparatives basades en mètodes mixtos per examinar críticament els efectes de la política de benestar social. I estic emocionat d'unir-me ara a la UAB!

En què consisteix el projecte WHOCOUNTS?

WHOCOUNTS començarà el gener i l’objectiu és examinar la pobresa que hi ha a Europa fixant-nos en un grup de persones que normalment falta o és exclòs. L’estadística usualment posa el focus en les persones que viuen en llars privades, i d’aquesta manera no tenen en compte les persones sense sostre, les persones a les presons, que viuen a hospitals, a habitatges temporals, molts immigrants… Tota aquesta gent no és a les estadístiques oficials o és infrarepresentada. I justament aquestes persones són més probables de patir pobresa. I, és necessari tenir-les en compte per millorar l’eficàcia de les polítiques públiques i despesa assistencial.

D’on vas treure la idea?

Després d'haver participat en diversos projectes de recerca sobre polítiques de benestar i pobresa, m'ha quedat cada cop més clar que hi ha "punts cecs" en la comprensió pública, política i acadèmica dels “pobres". No és bo parlar de la pobresa com una única cosa: hi ha diferents nivells, i no els podem entendre sense mirar aquestes persones que falten a les estadístiques.

Què esperes del projecte?

Actualment, moltes persones no són dins la nostra comprensió de la pobresa actual. Espero aconseguir entendre millor què està passant a tothom que viu a Europa. El projecte també pretén entendre quins són els determinants per ser pobre. Normalment, per exemple, si ets dona, jove o tens alguna discapacitat, és més probable d’experimentar la pobresa, però també és més probable que aquests grups no estiguin o siguin poc representats a les enquestes d'ingressos familiars.

Com fareu la vostra investigació?

M’he afiliat a l’IGOP i formaré part d’un grup de recerca que recollirà i analitzarà dades fragmentades sobre nivells de vida: examinarem els nivells de pobresa, la demografia dels que viuen en la pobresa, els perfils de pobresa i els seus determinants.

Com et sents pel que fa a la teva incorporació a la Facultat?

Tinc moltes ganes d'aprendre de l'excel·lent treball que ja s'està fent aquí. Estic encantat i molt emocionat d’implicar-me amb els altres treballadors. i espero poder col·laborar, ensenyar i fer recerca. També espero millorar el meu català!

Com s’aconsegueix una ERC Grant? Quin consell donaries a algú que la vulgui demanar?

Un mentor acadèmic em va aconsellar fer-ho, i vaig sol·licitar l’Starting Grant fa un any i mig. No esperava aconseguir-lo. A qui vulgui provar sort, els aconsellaria buscar molts consells i  parlar-ne amb mentors acadèmics. Que no tinguin por de provar aquesta oportunitat!