El curs acadèmic 2022/2023 queda inaugurat a la FCPS!

Conferenciant Joan Botella Inauguració curs 22-23

Una cinquantena de membres de la facultat, professorat, PAS i alumnat, ens hem trobat a la Sala d'actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia en companyia del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, la nostra degana, Olga Serradell, i el catedràtic de Ciència Política i professor emèrit de la UAB, Joan Botella.

06/10/2022

El rector ha donat la paraula a la degana que ha tingut un record pels professors de Sociologia Fausto Miguélez, degà de la facultat els anys 2001-2005 i Joaquim Casal, vicedegà entre 2001 i 2005, que ens van deixar aquest estiu.

Després d’assenyalar la raó de ser de la nostra facultat, formar científics i científiques socials per construir societats més igualitàries i justes; la degana ha presentat el ponent, el Dr. Joan Botella que ha impartit la lliçó inaugural titulada: Una altra institució en crisi?

Aquesta institució són les fronteres! Amb una oratòria excel·lent el professor ha recalcat que la frontera és una invenció, una construcció social delimitada i acceptada. La frontera és una institució artificial que necessita ser fixada físicament per ser visible –ha afirmat Botella. I té una clara funció: la necessitat de delimitar l'autoritat i el poder entre dos territoris veïns.

Hem recorregut l'evolució de la definició de frontera al llarg del temps, des de l’època medieval fins als nostres dies; passant dels llindars del feu als Estats-nació i a la globalització.  

Desmitificant les fronteres naturals amb exemples clars, històrics i actuals, i amb el suport de Google Earth, hem vist com la delimitació de les fronteres crea realitat, la construeix. La conferència ha obert així un debat rellevant i actual sobre el paper de les fronteres en el nostre món globalitzat, el seu rol de filtre i control de persones, la seva crisi...

Però sobre si abordar la qüestió amb optimisme o obscurantisme, Botella ens diu que depèn de nosaltres quina visió s'imposi.

Després d’una bona estona d’aplaudiments, el rector Javier Lafuente ha donat el curs per inaugurat, i ha aprofitat per felicitar la nostra facultat per l'èxit rotund del doble Grau en Relacions Internacionals i Dret, perquè demostra que hi ha un gran interès en aquest àmbit d’estudi de les Ciències Socials.

Com ja és tradició, els assistents hem cantat plegats el Gaudeamus Igitur i hem brindat amb una copa de cava per aquest nou curs acadèmic 2022/2023!