Congrés ESA Barcelona 2021

Congrés Sociologia

L’estructura del congrés va ser l’habitual, amb sessions de 37 xarxes de recerca diferents, amb una àmplia diversitat temàtica i metodològica

23/09/2021

Del 31 d’agost al 3 de setembre es celebrà online el 15è congrés de l’Associació Europea de Sociologia ESA 2021 amb el lema “Coneixements sociològics per futurs alternatius (Sociological Knowledges for Alternative Futures)”. El significat del logo del congrés d’enguany està vinculat a la vaga de La Canadenca (Barcelona, 1919), organitzada per la CNT i que va aconseguir implantar de manera pionera la jornada laboral de 8 hores per a les treballadores dels sectors de l’aigua, el gas I l’electricitat. Podeu trobar el programa complet de l’esdeveniment amb els resums de les comunicacions i conferències presentades aquí. La ESA va ser fundada el 1994, té més de 2800 membres, I és la associació més potent en sociologia a nivell europeu. Dona suport a uns 40 esdeveniments intercongresuals bianuals i publica dues revistes científiques, l’European Jornal of Cultural & Political Sociology i I’European Sociologist: el darrer número d’aquesta publicació electrònica, coeditada per Dagmar Danko, Editora 2018-2021 i David Inglis, director del Comitè de Comunicació de la ESA 2019-2021, recull un conjunt de valuoses reflexions sobre la COVID i el món actual, amb el títol “Pandemic (Im)Possibilities”.

 Conjuntament amb la ISA (International Soiological Association), la FES (Federación Española de Sociología) i l'ACS (ASsociació Catalana de Sociologia) els congressos bianuals de la ESA són cita obligada per a qui estigui fent recerca sociològica a l’estat espanyol i la vulgui compartir amb la seva comunitat científica. Aquesta edició ha estat organitzada pel comitè executiu de la ESA, presidit per Marta Soler-Gallart de la Universitat de Barcelona, vice-presidida per Lígia Ferro de la Universitat de Porto i amb un comitè organitzador local coordinat per Teresa Sordé Martí de la UAB. La virtualitat obligada d’aquesta edició va portar a organitzar iniciatives innovadores, com la 1a t#esaHakcathon on els participants van poder posar en comú ja al mes d’abril  propostes per l’organització de la conferència, amb una voluntat inclusiva en línia amb els principis de la Comissió Europea.  Aquest espai virtual de diàleg es mantingué al llarg dels dies del congrés, tant a través del  #esaBCN2021 com pels múltiples debats de les sessions oficials.

L’estructura del congrés va ser l’habitual, amb sessions de 37 xarxes de recerca diferents, amb una àmplia diversitat temàtica i metodològica, des d’educació, treball, cultura fins a emocions, infantesa o metodologia qualitativa, per dir-ne uns quants. També es van organitzar diverses sessions conjuntes que posen de manifest que la interdisciplinarietat ja és un fet consolidat, com ara JS_RN16_RN33: Covid-19 and Gender inequalities coordinada per la  RN16 Sociologia de la Salut i la Malaltia, i la RN33 Estudis de Dones i Gènere. Es van incloure línies de recerca que agrupaven metodologies en construcció i temes d’actualitat, com ara la RS04 - Institutional Ethnography o la RS07 - Precariousness in a Post-Covid-19 World: Labour, Daily Life and Subjectivities.

Pel que fa a les conferències convidades, van anar a càrrec de figures internacionals com Elizabeth Shove de la Lancaster University, Mokhtar El Harras, Mohammed V University, Rabat o  Alondra Nelson, White House Office of Science and Technology Policy; Institute for Advanced Study a Princeton. Les semi-plenàries també van ser un èxit i van fer possible un intercanvi intens entre qui presentava I el públic malgrat la virtualitat, coma la  Semi-Plenary 14: "Artmaking and Economy in Time of Crises"amb  Marta Herrero de la University of Sheffield, Arturo Rodriguez Morató de la Universitat de Barcelona i Nina Tessa Zahner de la Düsseldorf Art Academy.

El congrés va donar preeminència a les persones que s’inicien en la carrera acadèmica, amb una escola de doctorat que va aplegar un nombre important de doctorands d’arreu del món de manera presencial a Barcelona,  i un premi, ESA Young Scholar Award 2021 atorgat a Felipe González Santos  pel seu article “Rocking the Boat of Eviction: Personal availability and Empowerment in Social Movement Organizations” que es suma als altres dos premis ja existents, ESA Best Article Award 2021 – European Societies (ES) per Ditte Andersen autora de “ Stuck! Welfare state dependency as lived experience” i l’ESA Best Article Award 2021 – European Journal of Cultural & Political Sociology (EJCPS) per Mona Mannevuo amb“ Anxious politicians: Productivity imperatives in the Finnish Parliament “.

Les ocasions socials no van faltar, a través dels “Actes al marge (Fringe Events)” com ara les trobades amb editors de revistes acadèmiques com FE06: Meet the editors: Work, Employment and Industrial Relations - RN1, les trobades cinèfiles com el Film-forum01: Land and Freedom (Terra i LLibertat de Ken Loach) o les xerrades de l’hora de dinar com MD03: Urban perspectives on the past and possible futures for Barcelona.

L’ESA 2021 va ser un èxit a tots els nivells malgrat la no-presencialitat i es va cloure amb les eleccions de la nova presidenta de la ESA 2021-2021, que serà Ligia Ferro de la Universitat de Porto, la vicepresidenta del període anterior. I entre els membres del Comitè Executiu de l’ESA s’hi troba Teresa Sordé, professora de la nostra Facultat. La tradició és que en el moment de l’elecció s’anuncia la ciutat on es celebrarà el proper congrés de la ESA, però sembla que la ESA2023 encara és una incògnita… on serà la propera trobada de la sociologia europea? Frisem per saber-ho!