Coneix la teva Facultat: Oriol Costa

Oriol Costa

Oriol Costa, professor de Relacions Internacionals i Vicedegà d'Ordenació Acadèmica

23/09/2021

Iniciem el curs entrevistant a l'Oriol Costa, professor de Relacions Internacionals i Vicedegà d'Ordenació Acadèmica des de l'abril amb l'equip de l'Olga Serradell. També va participar en la comissió que va dissenyar el Grau de Relacions Internacionals, essent el coordinador del grau durant els tres primers anys.

Durant aquest temps com a Vicedegà a la Facultat, comenta haver treballat en la planificació del curs que tot just iniciem, així com en la interlocució amb l'alumnat, entre d'altres: "La resta de Facultats tenen la figura d'un Vicedegà d'Estudiants. Nosaltres hem optat per no tenir-ne perquè creiem en la interlocució directa entre alumnat i els diferents membres de l’equip deganal sense que hi hagi d'haver un intermediari".

Com a professor, comenta, la feina de tots és una mica similar "una dedicació del 40% en docència, d'un 40% en recerca i un 20% en gestió". Emperò, ara que és Vicedegà, el seu horari ha assumit una reducció de la capacitat docent: "M'encanta fer classes però, si volgués mantenir-ho tot, hauria de fer 65 hores setmanals. Entenc que ara tinc altres responsabilitats i això comporta que no pugui fer tanta docència".

Afirma que ser professor "té molts vessants diferents" i que el que més li agrada és que "controlem bastant el procés i el fruit del nostre treball, és un trajecte que fem gairebé d'inici a fi". Cita a Richard Sennett per explicar-nos que, quan fas el cicle complet de la teva feina, de pensar el projecte de recerca a revisar les galerades de la publicació, de pensar la classe fins a organitzar-ne els materials, impartir-la i avaluar-la, la responsabilitat sobre tota la diversitat de tasques fa la feina "molt més satisfactòria, interessant i divertida": "mai tinc la sensació de venir a la Facultat per fer la mateixa feina d'ahir, mai, i fa molts anys que hi vinc".

Destaca el fet de ser una Facultat petita com una oportunitat: "en general hi ha pocs estudiants si ens comparem amb altres facultats, pel que ens coneixem o, si més no, ens hem vist tots alguna vegada". És per això que se sent a prop dels alumnes: "Jo crec que els estudiants saben que poden comptar amb nosaltres. Les relacions professor-alumne a la facultat acostumen a poder ser properes".

L'Oriol ha iniciat el seu càrrec de Vicedegà en un moment, encara, complicat amb la pandèmia. Afirma haver tingut por de les conseqüències, no només personals sinó també acadèmiques, de la Covid-19: "pels professors no han sigut moments agradables, ens hem hagut d'adaptar també, però estic segur que pels estudiants encara ho han estat menys". Així i tot, envia un missatge d'ànims a l'alumnat perquè no defalleixin i segueixin formant-se: "el futur és incert, però s'ha de començar a construir en el present".