Als UAB Open Labs pots fer realitat la teva idea

Espai AudioLab

Els UAB Open Labs són una iniciativa d’acompanyament de projectes oberta i gratuïta que treballa per fer realitat les idees de les persones. Des de la Facultat hem entrevistat el director de la xarxa, Alfons Miàs. 

 

15/04/2024

Els UAB Open Labs actualment són quatre espais de laboratoris al campus, i que “com diu el nom, estem oberts a gent de la comunitat universitària i de fora”, assenyala Miàs. La seva tasca és “fer suport a projectes de qualsevol àmbit, per exemple, treballs de classe, recerques de departaments, investigacions de doctorands, o qualsevol proposta”, diu.

Aquest servei té la missió de complir tres objectius diferenciats: el primer “és ajudar la gent a fer els seus projectes, donem suport sigui quina sigui la idea”, assegura. El segon objectiu és “capacitar la gent perquè pugui fer el recorregut amb les eines pròpies de la Revolució Digital”, i el tercer és “entrar a una manera de treballar col·laborativa”.

Els laboratoris es troben en quatre espais del campus diferents: “el Digital Lab el trobareu a la Sala de Revistes d’Humanitats i treballa la digitalització. Compta amb escàners de tota mena, pots fer simulacions , hologrames, vídeos de 360 graus o digitalitzar imatges o documents antics”. És a dir, “es poden fer tota classe de projectes digitals i passar objectes de la realitat física a la digital”. Per la seva banda, el Disseny Lab és a la planta baixa de la Facultat d’Enginyeria i s’hi poden fer prototips físics. Hi ha “una talladora de vinils, una talladora làser, impressores 3D, entre d'altres...”. En paral·lel, a sota l’Auditori de Lletres hi ha l’Audio Lab, “un estudi de gravació on es poden fer pòdcasts, gravar discs, netejar pistes o digitalitzar arxius sonors analògics”. En darrer lloc, “fa quatre dies hem inaugurat el CircuLab a la Deixalleria de la UAB, que treballa l’economia circular i la millora de quatre àmbits: la matèria orgànica, els plàstics, el mobiliari o fusta i els residus electrònics”. Des d’aquí “s’estudia com reintroduir els materials al campus o es parla amb empreses properes per a que puguin fer productes més sostenibles”. També, hi ha una biblioteca de les coses per deixar objectes en préstec.

A l'hora de passar de la idea al projecte o prototip, s'enfoquen els projectes des de la innovació, seguint un procés de creació basat en l'aprenentatge actiu, es fomenta la cocreació i el treball interdisciplinari en xarxa i de manera horitzontal”. Hi pot participar tothom, gent de fora i dins el campus que vulgui venir a fer el seu propi projecte o col·laborar amb el d’algú altre. Algunes creacions que s’han portat a terme, per exemple, han estat la creació d'un museu en realitat virtual, la digitalització de dispositives i transparències de diferents departaments de la UAB, la maqueta d’un model de ciutat o la creació de recursos educatius. Només aquest últim mes, el Disseny Lab “ha acompanyat 23 projectes”, detalla Miàs.

Els UAB Open Labs, coordinats pels vicerectorats de Recerca i Innovació, “van néixer entre els anys 2013 i 2024 de dues necessitats: una és capacitar la comunitat UAB en l'àmbit tecnològic; estem vivint una nova revolució industrial digital en què la informàtica i les telecomunicacions estan transformant la societat i generant canvis a gran velocitat. Per això, canvien els hàbits de consum, d’informació i de treball”. La segona necessitat és fer suport a projectes i mostrar una dinàmica de treball interdisciplinar i col·laborativa. "La Tercera Revolució Industrial també ve acompanyada de canvis en la organització empresarial, social o en l'aprenentatge, fruit de la influència de les noves tecnologies en la nostra manera de concebre les relacions, el coneixement o la creativitat". La idea és “que tot el campus sigui un espai d’innovació i de testeig i d'experimentació amb el coneixement adquirit”. Sobre els reptes de futur, “tenim la intenció que els UAB Open Labs esdevinguin un punt de trobada entre la universitat i el territori”, i “volem animar a la gent a que vingui a desenvolupar la seva recerca, els seus projectes i idees en els UAB Open Labs”.