Enfortint els lligams entre gènere i recerca

genero
A la trobada participaran representants de vuit universitats europees i dels grups de recerca de la UAB amb una reconeguda trajectòria internacional, així com a grups i investigadores amb expertesa en gènere. Durant el workshop, l’Observatori presentarà l’informe “Mapping & critical assessment of exiting tools for including gender in research”. En la sessió restringida de la tarda es discutiran els instruments de la Comissió Europea per introduir la perspectiva de gènere en les diferents fases de la recerca amb l’objectiu final de contribuir a l’elaboració de guies i materials adreçats a personal gestor de projectes i personal investigador en formació. El workshop s'emmarca en el projecte europeu EGERA (Effective Gender Equality in Research and the Academia).

07/07/2014

Conferència inaugural
La professora Sharlene Hesse-Biberfarà la conferència “Thinking Outside the Tradicional Science/Knowledge Box: Applying Feminist Principles of Praxis to Enhance Credibility and Social Justice in Scientific Inquiry”  el dia 11 de juliol a les 10:30h a la Sala de Graus de l’Escola d’Enginyeria.  La Dra. Hesse-Biber abordarà en la seva conferència l’impacte del coneixement científic tradicional en les vides de les dones i els grups marginalitzats, així com els “Feminist Principles of Praxis” i la seva aplicació a la recerca.
 
Sharlene Hesse-Biber és professora en el Departament de Sociologia del Boston Collegue i directora del Women’s & Gender Studies Program. Ha publicat estudis sobre la imatge corporal de les dones i sobre mètodes en ciències socials. Ha estat editora del “the Handbook of Feminist Research (Sage, 2007,2012)  i publicarà en breu el llibre “Waiting for Cancer to Come: Women's Experiences with Genetic Testing and Medical Decision making for Breast and Ovarian Cancer” (University of Michigan Press, 2014)

EGERA, gènere en la recerca
El projecte EGERA, amb una durada prevista de quatre anys, es va iniciar el gener de 2014. Els responsables de la seva coordinació són Hélène Périvier i Maxime Forest, de Sciences Po (França), i hi participen la UAB com a sòcia preferent, la Universitat d’Anvers (UA) de Bèlgica, la Universitat de Radboud  (SKU) dels Països Baixos, la Universitat de Vechta d’Alemania, la Universitat Tècnica de Mig-Orient d’Ankara (METU) de Turquia, el Centre d’investigació pel Canvi Global (Czech Globe) de la República Txeca i el Centre de Investigació Sociològica i d’Intervenció social (CESIS) de Portugal.  

L’objectiu del projecte EGERA és aconseguir la igualtat de gènere al món acadèmic i enfortir la dimensió de gènere en la recerca, treballant a partir de cinc eixos: anàlisi d’indicadors de desigualtat estructural, promoció d’entorns laborals i educatius amables amb el gènere, formació en gènere de la comunitat universitària, transformació dels models de governança i enfortiment del gènere en la recerca i en els continguts científics.

L’Observatori per a la Igualtat és responsable d’aquest últim eix. L’equip d’investigació del projecte a la UAB està integrat per Montserrat Rifà-Valls,  Sílvia Carrasco,  Maria Prat, Begonya Saez, Georgeta Ion, Laura Duarte i Maribel Ponferrada.

Més informació: més informació