Èxit de convocatòria en la conferència de Miguel Sebastián

Miguel Sebastian
El professor Miguel Sebastián va omplir dijous passat la Sala d'Actes de la Facultat  amb alumnes interessats en la seva conferència La falsa bonanza (y cómo evitar que se repita). L'encarregat de presentar la xerrada va ser el Degà de la Facultat, Diego Prior. Sebastián havia d'inaugurar del curs 2015-2016 el passat 8 d'octubre, però problemes amb el transport ho van impedir.

03/11/2015


"Ningú es va voler adonar que no era un període de bonança, sinó un conjunt d'excessos que s'acabarien pagant molt cars". Així defineix Miguel Sebastián la dècada que comprèn els anys 1998-2008 i a la qual fa referència en la seva nova publicació La falsa bonanza (Ed. Península, 2015). Com ell mateix va confessar, la conferència del dia 19 va ser un tràiler del llibre.

Miguel Sebastián és Doctor en Economia per la University of Minnesota (EUA) i en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universidad Complutense de Madrid, on és professor del Departament de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica II. Especialista en el camp de la macroeconomia, va mostrar dades i gràfics per fer entendre les seves teories. Segons va explicar el Dr. Sebastián, hi ha algunes claus que expliquen que l'impacte de la crisi hagi estat més gran a Espanya que en d'altres països europeus.

No hi ha hagut, com va dir Sebastián, "un problema de deute públic, que es va reduir en aquella època gairebé a la meitat". Tot i això, el deute privat sí que va augmentar de forma considerable, i aquest "es pot acabar convertint en deute públic". També va incidir en les responsabilitats del Banc Central Europeu i en va criticar la seva política monetària que ha estat "dolenta en la major part dels seus poc més de 15 anys d'existència". Sebastián creu que hi ha hagut una regulació "insuficient" en el sector financer.

Per altra banda, va recalcar que "el Banc d'Espanya no va saber controlar la bombolla ni l'excés hipotecari". Tot i això, va reconèixer la dificultat de punxar una bombolla i va assumir les responsabilitats de la seva època al Govern de Zapatero com a ministre d'Indústria. "És gairebé impossible punxar una bombolla, per això la millor solució és tractar d'evitar que es formin, fer-ne prevenció", va sentenciar.

En les conclusions de la conferència, el professor Sebastián va voler proposar mesures per tal de solucionar els reptes pendents de l'economia, que "són els mateixos que fa una dècada o quinze anys quan s'entrava a l'euro", va advertir. Per això, creu que és indispensable "estimular la inversió en I+D, reformes pactades en temes com l'educació i no desenvolupar noves infrastructures, sinó mantenir les ja existents". Miguel Sebastián veu necessària una reforma global del país a llarg termini i donar pas "a les noves generacions i impedir que segueixi emigrant capital humà".