Entrevista a Nezih Guner, finalista del Premi La Vanguardia de la Ciència 2014

Nezih Guner
ENTREVISTA A NEZIH GUNER

02/03/2015

L'estudi fet per Joan Llull, Yulika Kulikova i Nezih Guner afirma que el matrimoni té nombrosos beneficis per a la salut de l'individu. Els resultats els han obtingut a partir d'una mostra de ciutadans nordamericans entre els 20 i els 64 anys. Els beneficis, segons conclou la recerca, es fan especialment visibles a partir dels 40 anys. Nezih Guner ens parla sobre les conclusions extretes de l'estudi i ens apropa una mica més al món de la recerca científica. 

-          Per què creieu que estar casat és tan important i augmenta la nostra salut?
Els resultants del nostre estudi suggereixen que estar casat és important per la nostra salut per diversos aspectes. En primer lloc, estar casat està associat a més probabilitats de realitzar-se proves mèdiques preventives, que interpretem com a resultat de la persistència d’un dels dos membres de la parella per a que es revisi la salut. En segon lloc, com a mínim als Estats Units d’Amèrica, estar casat augmenta les probabilitats de tenir una assegurança mèdica, així com gastar més diners en salut en contraposició amb la despesa feta en coses poc saludables.

-          Estar casat és el més important per ser una persona sana?
Això és quelcom que no es pot contestar a partir de la nostra anàlisi. El matrimoni és certament un factor important però n’hi ha molts altres, com per exemple l’educació. No estem interessats en quantificar la rellevància del matrimoni comparada amb altres formes de ser sa.

-          Ser sa augmenta les nostres possibilitats d’enamorar-nos i casar-nos? És la salut rellevant per la nostra autoconfiança en les relacions?
En el nostre estudi trobem que els individus amb més predisposició per ser sans (més enllà d’una qualitat de salut innata) tenen més possibilitat de contraure matrimoni abans dels 40. També trobem que els individus més sans són més propensos a casar-se amb algú similar a ells.

Aquests dos resultats suggereixen que els individus amb una bona salut innata són més atractius dins el mercat del matrimoni, cosa que va en la mateixa línea que estudis d’evolució biològica que afirmen que, per selecció natural, ens sentim atrets per certs trets físics i psicològics associats amb bona qualitat genètica i, per tant, més bones condicions reproductives.

Si els individus amb bona salut tenen més probabilitats d’enamorar-se o tenir més autoestima en les relacions és quelcom que no pot ser respòs a partir del nostre estudi.

-          Què passa si estem casats i de sobte ens divorciem? La nostra salut se’n ressenteix?
Un resultat interessant que hem trobat en la nostra cerca és que els efectes del matrimoni són acumulatius, així que com més temps l’individu està casat, més propens a estar sa té. També hem trobat que algun del “capital marital” acumulat persisteix més enllà del matrimoni actual, tant si es divorcia com si es torna a casar més endavant.

-          Quin rol han tingut Joan Llull i Yulika Kulikova en el vostre projecte d’investigació?
En economia, els projectes de recerca són, generalment, conduïts per coautors en una mateixa línea. Aquest cas no és una excepció: els tres hi hem contribuït de la mateixa manera.