FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Com amb la mentoria sortir de presó pot ser més fàcil
Formació Justícia 16.06.2017 Voluntariat  -  El passat dimarts 30 de maig es va du a terme la darrera formació interna del Programa de Justícia de la FAS, sota el nom l’Experiència d'acompanyament post penitenciari. L’objectiu d’aquesta formació era donar l’oportunitat de conèixer el projecte De la Presó a la Comunitat més de prop centrant-se en la dimensió post penitenciaria a través de les visions de dues de les persones participants: en Pau, com a mentor voluntari i, la Charo com a participant que ha rebut l’acompanyament durant el seu procés de sortida del centre penitenciari de Brians I. 

De la Presó a la Comunitat és un projecte promogut per la UB i la UAB en col·laboració amb 8 entitats del tercer sector, entre elles la FAS, i 5 centres penitenciaris. El seu objectiu és demostrar que l'acompanyament individualitzat en el procés de sortida del centre penitenciari a la comunitat pot ser útil per millorar la reinserció de la persona. En aquest sentit el paper de les persones voluntàries que exerceixen com a mentors/es és el de guia, acompanyant i facilitador de recursos a la seva persona participant.

En tal projecte, en Pau ha estat voluntari durant 12 mesos acompanyant i guiant a la Charo en el seu procés de pas del centre penitenciari a la comunitat. Ell mateix explica sobre la seva experiència “Crec que he tingut molta sort amb la Charo” i conclou que per ell fer aquest voluntariat ha estat un gran aprenentatge personal.

Per a la Charo, també ha suposat una experiència positiva participar com a beneficiària del projecte. Quan li van presentar l’oportunitat de tenir aquest suport ho va acceptar immediatament. “Abans de sortir de la presó no sabia quins tràmits havia de fer, i tenia molts dubtes sobre l’exterior. Dono les gràcies al Pau per ajudar-me. Personalment, la mentoria m’ha aportat molt”, explica ella. La sortida a la comunitat no és un procés fàcil per cap de les persones que viuen privades de llibertat cert temps de la seva vida, concretament la Charo va comentar: “Quan vaig sortir del centre em vaig sentir molt perduda. Costa molt acabar amb la rutina i les costums que s’adquireixen al centre penitenciari. Al sortir de la presó vaig tenir atacs de pànic perquè no m’acostumava als colors, al soroll dels cotxes... Tenia por i ansietat, i encara em queda molt per assimilar” . El seu mentor li ha ofert els recursos que la Charo tenia al seu abast i desconeixia. Gràcies a aquesta guia ella ha pogut vincular-se a entitats, com el col·lectiu Cassandra, que faciliten el seu dia a dia a la comunitat. En aquest sentit i tal com explica el Pau “el model penitenciari està fet de manera progressiva. Les persones internes tenen de menys visites a més, per augmentar la reinserció”.

Durant aquesta sessió la Charo també va explicar com havia estat la seva experiència com a interna, quan va arribar al centre penitenciari, el funcionament i les dificultats. Per a les persones assistents va ser molt enriquidor conèixer de primera mà un procés de sortida de la presó.


 
 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2018 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats