Saltar al contenido
Coneix Alumni

La Xarxa Alumni de Geografia celebra una trobada per reflexionar sobre el passat i el futur de la professió

Imatge geogrfia xarxa

El passat dimecres 22 de maig va tenir lloc una Trobada Alumni de la Xarxa de Geografia de la UAB a la Facultat de Filosofia i Lletres. La trobada va permetre als alumni de Geografia debatre sobre l’estat actual del sector i reflexionar sobre quins són els nous reptes amb els quals s’hauran d’enfrontar.

25/06/2024

El Dr. Marc Parés, coordinador del Grau de Geografia, va inaugurar l’acte, que va anar seguit per la taula d'experiències i sortides professionals de la Geografia “D’on venim i cap a on anem”, moderada pel Dr. Joan Carles Llurdés, professor del Departament de Geografia i Coordinador de la Xarxa Alumni de Geografia, i amb la participació dels següents alumni.

  • Gemma Solé Masso, Llicenciada en Geografia’03, Sotscap de l'àrea de mobilitat a l'Institut Metròpoli.
  • Aina Gómez Herrera, Llicenciada en Geografia i Ordenació del Territori’15 i  Màster en Estudis Territorial i de Població’18. Geògrafa. Tècnica de gestió al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
  • Joan Riutort Cifre, Màster en Geoinformació ’21,  Consultor ambiental offshore / GIS.
  • Maties Serracant Camps, Llicenciat en Geografia’08, Geògraf. Consultor en mobilitat, territori i urbanisme. Planificació estratègica.
  • Jordi Coch Codinach, Grau en Geografia i Ordenació del Territori’20, Geògraf Urbanista.
  • Joan Checa Rius, Llicenciat en Geografia ‘15.

A la taula d’experiències i sortides professionals, un dels temes principals va ser les competències que els geògrafs han de desenvolupar. “No es surt de la universitat sent geògraf, sinó que ens hi convertim al llarg de la nostra trajectòria, però l’actitud, la capacitat comunicativa i el fet de ser resolutius obre moltes portes. A més, redactar, sintetitzar i comunicar amb criteri són habilitats que també hem de tenir”, va indicar en Maties Serracant, que considera que l’adaptació a les noves tecnologies i a la IA és un altre repte primordial. 

La capacitat de pensar és una eina fonamental, els estudiants han de sortir de la universitat sent crítics”, va subratllar en Joan Checa. L’alumni també va destacar que és important “seguir lluitant amb el Col·legi perquè als geògrafs se’ns accepti en altres disciplines i àmbits on també som competents”.

A part de les soft skills, l’experiència i els contactes també són rellevants a l’hora de fer-se un lloc en el sector. “L’experiència i l’expertesa al llarg dels anys són molt valuoses”, va assegurar la la Gemma Solé, que també va reivindicar la importància de les xarxes professionals: “La Xarxa Alumni, el Col·legi, Linkedin… tenim moltes moltes xarxes, però és important identificar-les, valorar-les, cuidar-les i promoure-les”. 

Agrupar-se dins d’una mateixa xarxa els permet afrontar conjuntament els reptes del futur. “Tenim l’estigma que som pocs, però ens ho hem de creure i reivindicar el que sabem fer”, va afirmar l’Aina Gómez

Segons en Jordi Coch, “la Intel·ligència Artificial escurça les distàncies entre les diferents titulacions.” Així doncs, adaptar el treball a les noves eines tecnològiques pot suposar un avantatge per a les persones titulades en Geografia.