Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Història Moderna i Contemporània

Publicació de l'obra "Colaboracionistas: Europa occidental y el Nuevo Orden nazi", de David Alegre"

04 maig 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El llibre es presentarà el divendres 5 de maig de 2022 a la llibreria La Central del Raval de Barcelona

Nou llibre David Alegre

David Alegre Lorenz, investigador postdoctoral Juan de la Cierva-Incorporación del Departament d'Història Moderna i Contemporània, acaba de publicar l'obra Colaboracionistas: Europa occidental y el Nuevo Orden nazi, editada per Galaxia Gutenberg. 

La Segona Guerra Mundial és un moment decisiu de la història europea, encara que poques vegades ens l'han explicada des de la perspectiva dels col·laboracionistes. Desenes de milers d'europeus van prendre part en les polítiques imperials del Tercer Reich, esperonats per la por de perdre una oportunitat irrepetible i inspirats pels enlluernadors triomfs de l'Alemanya nazi. Aquest llibre aprofundeix en el seu univers mental, en les seves trajectòries des dels anys trenta, en les seves estratègies polítiques, en les relacions amb els alemanys, en el sentit de les seves decisions i de les seves accions, incloent-hi la creació d'unitats de voluntaris per a la guerra contra la Unió Soviètica. Lluny de veure's a si mateixos com a simples peons, els col·laboracionistes van creure que una cooperació estreta i lleial amb els ocupants seria la manera més ràpida i eficaç de promoure els seus interessos personals i els seus projectes polítics. Marginats pels seus conveïns com a traïdors i perseguits per la resistència acabarien signant un pacte de sang amb els ocupants, contribuint al saqueig dels seus països i empenyent les seves comunitats a la vora de la guerra civil. No en va, la condemna i depuració del col·laboracionisme posaria els fonaments de la refundació del continent a la postguerra.

El llibre es presentarà el divendres 5 de maig de 2022, a les 19:00, a la llibreria La Central del Raval de Barcelona. L'acte comptarà amb la presència de l'autor, Javier Rodrigo (també professor del Departament) i Joan Tarrida. 

Dins de