Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat

Intel·ligència Artificial i Propietat Intel·lectual: una Conferència de Carlota Planas i Silva a alumnes de doctorat i màster

21 feb. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat dimecres 19 de febrer, la Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació va acollir una conferència sobre intel·ligència artificial, impartida per l'advocada Carlota Planas i Silva, convidada de la docent i investigadora Celia Andreu, membre del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat. En aquesta es va oferir una visió profunda sobre els aspectes legals i els riscos associats a la AI.

Carlota Planas

El passat dimecres 19 de febrer, es va dur a terme una conferència sobre Intel·ligència Artificial a càrrec de l'advocada amb dècades d'experiència, Carlota Planas i Silva, adreçada als i les alumnes de doctorat i màster. La xerrada, titulada ABC of AI, Intellectual Property, Copyright, Privacy and Personal Data: Law still an important hot issue, va abordar diversos temes rellevants en l'àmbit de la tecnologia i les lleis relacionades.

Durant la conferència, es va parlar sobre com la tecnologia crea nous entorns per al ser humà, i com ens trobem actualment en el quart paradigma científic: una etapa de la ciència caracteritzada per l'ús intensiu de grans quantitats de dades i l'anàlisi computacional per descobrir patrons i realitzar investigacions. Es va destacar que cada vegada estem més immersos en una societat altament tecnològica, on la IA té la capacitat de funcionar amb autonomia i d'adaptar-se i aprendre per ella mateixa. També es va posar èmfasi en la complexitat dels models d'IA i la necessitat de ser precavents, ja que, tot i estar entrenats, també poden aprendre de manera independent, cosa que pot provocar riscos. Per exemple, com un simple chatbot pot convertir-se en un perill si es manipula de manera incorrecta.

Segons la classificació de la UE, els riscos de les IA poden ser de tipus high, limited o low risk, i depenent d'aquests, suposen un tipus d'obligacions i restriccions. A més, es va parlar dels propòsits generals de la IA i de la seva regulació e implementació en la UE, així com de l'impacte de la IA en àrees legals crucials com la Propietat Intel·lectual, el Copyright i la Protecció de Dades.

Un dels temes més destacats de la conferència va ser el que l'advocada considerava com a punt clau: l'impacte de la IA en el dret competencial. Es va parlar de la necessitat d'accedir a dades, xips, talent, fonts primàries, cloud computing, models fonamentals i sobre la algorithmic collusion. També es va discutir la situació entre les companyies tecnològiques i els autors i titulars de drets, que han de retenir els drets d'explotació.

Pel que fa al Copyright, es va subratllar que és necessari que hi hagi una human print perquè el dret sigui reconegut. La conferència va concloure amb una reflexió sobre el futur de la IA, les noves responsabilitats que comporta i els Compromisos de la Regulació Europea respecte la IA. També es van tractar els casos de difamació en relació i la veracitat de la informació generada per aquesta tecnologia.

Finalment, es va parlar de la importància de les mesures tecnològiques per protegir-se de riscos, com bloquejar altres bots d'IA, i es van donar consells sobre com utilitzar la IA de manera segura: verificar la veracitat de la informació, comprovar els drets d'imatges, sol·licitar fonts d'informació i prestar atenció a les webs que es visiten.

Dins de