Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana

La professora Helena Kirchner ha obtingut un ajut ICREA Academia

05 març 2024
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) ha concedit un total de 40 ajuts ICREA Acadèmia a personal acadèmic del sistema universitari català en la convocatòria de 2023, deu dels quals han estat per a membres de la UAB.

Amb els ajuts ICREA Acadèmia, el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat afavoreix la tasca investigadora del professorat que desenvolupa l’activitat en alguna de les universitats públiques catalanes, amb la finalitat de millorar l’impacte de la recerca a les universitats del conjunt del país. Cada persona seleccionada rep 40.000 euros anuals durant un període de cinc anys per a la seva investigació. Aquests ajuts estan destinats exclusivament al personal acadèmic universitari que imparteix docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora.

Tot seguit, esmentem el personal investigador del nostre departament de la UAB que ha rebut l’ajut.

 Helena Kirchner. Doctora en Història Medieval, és catedràtica d’aquesta disciplina al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. El seu camp de recerca principal és la història i arqueologia agràries de les societats medievals. Més específicament, ha fet estudis sobre els espais de cultiu d’Al-Andalus i l’impacte que van tenir les conquestes feudals en aquests espais. Ha dut a terme recerca sobre aquestes qüestions a les illes Balears, el País Valencià, Andalusia, Catalunya i el Iemen. Aquesta línia de recerca actualment es troba especialment potenciada pel projecte europeu del qual és investigadora principal, que porta per títol «Re-thinking the Green Revolution in the Medieval Western Mediterranean (6th-16th centuries) » (HEU-101071726-MEDGREENREV) (ERC Synergy Grant). Aquest projecte pretén estudiar la revolució verda medieval mitjançant la integració d’un corpus molt robust de dades bioarqueològiques i paleoambientals en el registre arqueològic i documental escrit.

Un altre camp en el qual ha fet contribucions rellevants és el de la ceràmica andalusina. Actualment dirigeix les excavacions al Pla d’Almatà (Balaguer), un jaciment arqueològic excepcional, de 27 ha, d’una ciutat andalusina abandonada en el moment de la conquesta cristiana.

La seva formació està vinculada a la UAB, on es va llicenciar i doctorar en Història. Posteriorment va fer estades postdoctorals a la Università degli Studi de Siena (Itàlia) i al Centre National d’Études Agronomiques des Régions Chaudes (CNEARC) (Montpeller, França). Més recentment ha fet una estada a l’Institute of Archaeology (Universitat d’Oxford, el Regne Unit).

Dins de