Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana

L'investigador de la UAB Carlos Tornero rep una beca ERC Consolidator Grant

01 feb. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Carlos Tornero, investigador del Departament de Prehistòria, ha estat distingit amb una ERC Consolidator Grant per estudiar amb un enfocament alternatiu els orígens de la domesticació animal al neolític.

Carlos Tornero
Carlos Tornero

L’European Research Council (ERC) ha publicat la relació dels 321 guanyadors de la convocatòria Consolidator Grant 2022. Amb un finançament total de 657 milions d’euros, la iniciativa forma part del programa Horizon Europe i està orientada a ajudar el personal investigador d’excel·lència, amb entre 7 i 12 anys d’experiència investigadora postdoctoral, a assolir els seus objectius de recerca.

L’investigador del Departament de Prehistòria de la UAB Carlos Tornero rebrà aquesta beca de consolidació, per un import d’1,91 milions d’euros, per desenvolupar el projecte «Revealing Earliest Animal Domestication in the Fertile Crescent» (READ).

Carlos Tornero és professor i investigador Ramón y Cajal a la UAB i investigador adscrit a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Va cursar els estudis de llicenciatura i va obtenir el títol de doctor en Arqueologia Prehistòrica a la UAB l’any 2011. Des de llavors ha estat membre de diferents grups de recerca i equips internacionals en laboratoris dels EUA, França i Sud-àfrica. Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes indexades i liderat projectes arqueobioquímics en diferents països.

Primeres evidències de la domesticació animal

L’estudi de la domesticació animal és un tema clau en la recerca arqueològica del neolític des de principis de la dècada de 1960. El context històric d’aquest fenomen és, encara avui, molt difícil de precisar. Les anàlisis arqueozoològiques tradicionals emprades per detectar l’inici d’aquests processos s’han basat principalment en la detecció de l’aparició de canvis morfològics d’origen genètic en els animals.

El projecte READ construirà un enfocament alternatiu per detectar les primeres evidències de la domesticació animal. El projecte investigarà les condicions en vida dels animals amb una anàlisi temporal d’alta resolució fent anàlisis biogeoquímiques en dents fòssils, la qual cosa permetrà reconstruir els mecanismes clau que van ser fonamentals en el camí cap a la domesticació. El projecte resoldrà els paradigmes actuals sobre l’origen dels animals domèstics, no basant-se en com van canviar els animals, sinó més aviat en el que van fer els grups humans en el passat per aconseguir modificar-los, i revelarà com es va dur a terme la primera gestió d’ovelles i cabres, i on i quan es van iniciar els processos de domesticació al Creixent Fèrtil.

Dins de