Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Recerca de l'Esport UAB

Nou projecte sobre entorns de carreres esportives saludables en l'alt rendiment esportiu

29 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El projecte I+D HENAC - Entorns Saludables al llarg de la Carrera Esportiva ha rebut el finançament (PID2022-138242OB-I00) del Ministeri de Ciència i Innovació. El projecte està dirigit pels Dres. Yago Ramis Laloux i Miquel Torregrossa Álvarez, membres de l'IRE-UAB.

Projecte HENAC Entorn Saludable al llarg de la Carrera Esportiva

Projecte innovador per a l'abordatge de la salut i el benestar d'esportistes que desenvolupen la seva carrera cap a, o bé en, l'alt rendiment esportiu.

La salut mental dels i de les esportistes, lluny de referir-se a la presència o absència de malaltia mental, s'ha d'entendre com la capacitat per desenvolupar-se cap al màxim potencial i de manera flexible i adaptativa al seu entorn.

La vulnerabilitat dels esportistes i les esportistes a patir problemes de salut mental s'ha associat a expectatives irracionals tant pròpies com de l'entorn en què desenvolupen la seva activitat. Garantir la salut mental d’aquest col·lectiu requereix un abordatge en profunditat dels entorns de desenvolupament del rendiment esportiu i una perspectiva longitudinal que permeti monitoritzar l’evolució dels indicadors de benestar i salut mental al llarg de les diferents fases de desenvolupament esportiu.

L'esportista, en el seu trajecte cap a l'alt rendiment, té una posició central en un entorn estructurat (individus i entitats en institucions tant esportives com extraesportives, i entorns públics o privats) amb diferents nivells i àmbits d'interacció (esportiu, privat i acadèmic-vocacional). El context en què estan involucrats hi juga un paper important, ja que els objectius, l'estructura i la cultura de l'entorn poden variar per a cada esportista.

Aquest projecte es planteja com un abordatge contextual (a partir dels entorns) i longitudinal (al llarg del temps) per avaluar el col·lectiu d'esportistes que es desenvolupen en (o cap a) l'alt rendiment esportiu, i pot ajudar a prevenir problemes de salut mental i promocionar el benestar dels esportistes i de les seves famílies, així com de professionals de les ciències de l'esport. Per garantir que el projecte recull tota la diversitat de carreres, s'hi incorpora un objectiu específic per a l'anàlisi de la carrera de dones a l'esport.

Objectiu general: analitzar el paper dels entorns en l'acompanyament al desenvolupament de carreres esportives saludables (cap a o) en l'alt rendiment esportiu.

Objectius específics:

  1. Avaluació dels recursos i les necessitats dels entorns d'alt rendiment esportiu, tant públics com privats, en l'acompanyament a la carrera d'esportistes.
  2. Avaluació longitudinal la carrera d’esportistes que s’han format en entorns d’alt rendiment esportiu tant públics com privats.
  3. Anàlisi longitudinal del paper de l’entorn familiar en l’acompanyament a la carrera d’esportistes.
  4. Anàlisi longitudinal del fenomen de la professionalització en l'esport femení tant d'esportistes, entrenadores i àrbitres.

Equip del projecte: el formen 15 membres: 11 investigadors doctors de 10 universitats i altres entitats de recerca i 4 investigadors predoctorals en formació. El 2024, incorporarà un cinquè investigador predoctoral amb beca vinculada al projecte. En el projecte també col·laboren doctores expertes en el tema d’estudi.

Equip de recerca:

  • Dr. Yago Ramis Laloux (IP), Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Dr. Miquel Torregrossa Álvarez (IP), Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Dra. Elena Conde Pascual, Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia.
  • Dra. Cristina López de Subijana, Universitat Politècnica de Madrid.
  • Dra. Susana Regüela Saez, Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat.
  • Dra. Carme Viladrich Segués, Universitat Autònoma de Barcelona.

Equip de treball:

  • Dra. María Dolores González, Universidade da Coruña.
  • Dr. José María López-Chamorro, Universitat d'Almeria.
  • Dr. Javier Monforte Alarcón, J., Universitat de València.
  • Dr. Juan Pons Bauzà, Universitat de les Illes Balears.
  • Dr. Brett Smith, University of Durham.
  • Dra. Marta Borrueco, Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Dra. Anna Jordana, Universitat Autònoma de Barcelona.
  • José T. Mejías, Personal predoctoral en formació UAB.
  • Marina Garcia, Personal predoctoral en formació UAB.
  • Rocío Zamora, Personal predoctoral en formació UAB.
  • Maximiliano Devoto, Personal predoctoral en formació UAB.

El projecte dóna continuïtat als estudis promoguts per o en què ha participat el Grup de Recerca en Psicologia de l'Esport de la UAB (GEPE-UAB) en els darrers anys: RTI2018-095468-B-I00; 557281-EPP-2014-1-FR-SPO-SCP; 579782-EPP-1-2016-2-BE-SPO-SCP; 590476-EPP-1-2017-1-UK-SPO-SCP; 622178-EPP-1-2020-1-BE-SPO-SCP; AORGP2021.
 

Dins de