Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Els parcs científics i tecnològics presenten les tecnologies disruptives del 2020

XV Conferencia Internacional de APTE
El Parc de Recerca UAB va participar el passat 23 de novembre a la XV Conferència Internacional de l'APTE, que es va celebrar al Parc Científic i Tecnològic de Guipúscoa. La Conferència va agrupar més de 200 professionals per debatre sobre com les noves tecnologies transformaran la nostra manera de viure i treballar.

24/11/2017

Arantxa Tapia, consellera de Desenvolupament Econòmic i Competitivitat del Govern Basc; Ainhoa ​​Aizpuru, diputada de Promoció Econòmica, Medi Rural i Equilibri Territorial de la Diputació Foral de Guipúscoa; Itziar Epalza, directora general de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics d'Euskadi, i Felipe Romera, president de l'APTE van ser els encarregats de l'obertura institucional de l'esdeveniment. Tots ells van destacar la importància de pujar i sumar-se a la revolució tecnològica en la qual ja estem immersos i com els parcs científics i tecnològics han de poder anticipar-se i llegir els canvis i transformacions que s'acosten.

Barak Barkowitz, director d'Operacions i Estratègia del Mit Media Lab, va parlar sobre la velocitat del canvi tecnològic i de les conseqüències del mateix en tots els aspectes de la vida i com aquest ritme tecnològic està començant a embogir. Va analitzar com estan canviant els serveis, els llocs de treball o la concentració de la riquesa. Així mateix, va transmetre el missatge positiu que tota aquesta transformació comportarà la democratització tecnològica i el final de l'escassetat gràcies a l'ajuda de la tecnologia per mitigar-la.

Sílvia Leal, experta en lideratge i transformació digital, va destacar en la seva intervenció la potencialitat de tecnologies com la gamificació, la realitat virtual i augmentada, els drons i la robòtica i intel·ligència artificial. Per Sílvia Leal, en la quarta revolució industrial no importa l'edat, el sexe ni l'experiència professional per sumar-nos-hi i trobar la nostra oportunitat, ja que a més, en tecnologies com internet de les coses, cal multiplicar per 15 el nombre de professionals i generarà 6 vegades el negoci actual de la indústria farmacèutica.

En línia amb temàtiques tan innovadores, l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya va aprofitar l'oportunitat per lliurar els premis a les millors pràctiques en Parcs Científics i Tecnològics 2017, els quals han premiat als parcs d'Extremadura i Bizkaia en la modalitat de parcs menors i majors a 10 anys d'antiguitat respectivament i de l'altra banda, en la categoria d'accèssit en cadascuna de les modalitats, s'han reconegut les pràctiques del Parc Científic - Tecnològic Creapolis, el Parc Científic de la Universitat de València, el Parc Tecnològic de Andalusia i el Parc Científic de Barcelona.

En l'última part de l'esdeveniment, es van presentar diferents empreses, com Mizar, Graphenea, SPC Net i Irisbond, que no només estudien i analitzen les tecnologies del futur, sinó que ja estan treballant amb les mateixes. Fabricació en 3D de pròtesis per a cossos humans, nanoestructures de grafè per a electrònica flexible, ciberseguretat per a transaccions segures o minimitzar impactes d'atacs cibernètics, intel·ligència artificial per controlar dispositius amb la mirada i aplicar-les en persones amb discapacitat es van analitzar en profunditat en el primer bloc de presnetacions.

En el segon bloc es va conèixer en profunditat l'activitat que estan desenvolupant les empreses participants, en concret, Nem Solutions, Tecnalia, Oceantec i Vivebiotech, en tecnologies com el Big Data com a generador de nous models de negoci, xarxes d'informació global per disseminar ràpidament grans quantitats d'informació amb aplicació en sectors com defensa, indústria aeroespacial o vehicles autònoms, noves fonts d'energia procedents dels mars o com vehicular medicines a través dels propis virus, convertint a aquests en la solució a malalties genètiques.

Tots elles van coincidir en què l'entorn dels parcs científics i tecnològics és l'ideal per poder desenvolupar la seva activitat, gràcies a les infraestructures, serveis científics i tecnològics, l'accés a talent i la possibilitat de col·laborar amb altres empreses innovadores i organismes d'investigació que aquests ofereixen , així com el concepte de xarxa que aquests representen i la capacitat de connectar-les que suposen.

La propera cita serà a Avilés, al novembre de 2018, on tindrà lloc la XVI Conferència Internacional de l'APTE organitzada en aquesta ocasió pel Parc Científic Tecnològic d'Avilés "Illa de la Innovació".