Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Experts en el tractament d'aigua es reuneixen a Barcelona a l'acte final del projecte FP4BATIW

Acte FP4BATIW Barcelona
Sota el títol "Estratègies nacionals, regionals i internacionals de tractament d'aigua des d'una perspectiva d'economia circular", el projecte europeu FP4BATIW ha reunit el 13 i 14 de juliol una vuitantena d'investigadors, empreses i representants polítics per debatre sobre noves tecnologies i experiències en la gestió de l'aigua a la Mediterrània.

15/07/2016

Barcelona va acollir el 13 i 14 de juliol l'acte final del projecte europeu FP4BATIW dirigit a fomentar aliances per implementar les millors tecnologies de tractament i gestió de l'aigua disponibles a la regió Mediterrània. El projecte està coordinat pel Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) del Departament de Química de la UAB i hi participa el Parc de Recerca UAB i 12 centres de recerca i institucions d'Egipte, Tunísia, Palestina, Jordània i Itàlia.

La jornada, sota el títol "Estratègies nacionals, regionals i internacionals de tractament d'aigua des d'una perspectiva d'economia circular", va reunir a la Casa Convalescència una vuitantena d'investigadors, empreses i representants polítics per debatre sobre noves tecnologies i experiències en el tractament i la gestió de l'aigua. L'acte va ser inaugurat per Javier Lafuente, Vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, i Manuel Valiente, director del GTS i coordinador de l'FP4BATIW.

El primer dia es va celebrar una conferència principal, moderada per Richard Elelman, del Centre Tecnològic de Manresa, que va comptar amb ponents destacats, com Xavier Amores, del Clúster Català de l'Aigua; Tomas Michel, President de la Water Supply and Sanitation Technology Platform; Oriana Romano, de l'Organisation for Economic Co-operation and Development; Arnoldas Milukas, de l'Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises; Alessandra Sensi, de la Union for the Mediterranean; Dominique Darmendrail, coordinador de Iniciativa de Programació Conjunta JPI Water, i Laura Busato, de l'European Investment Bank. A continuació, va tenir lloc una sessió en que es van presentar altres projectes europeus que pretenen impulsar la innovació a partir de la recerca, com el projecte MENFRI (Mediterranean Network of Forestry Research and Innovation) or MARE (Mediterranean Activities for Research and Innovation in the Energy).

A la tarda, es van celebrar tres sessions paral·leles en les quals els assistents van debatre sobre l'energia, l'agricultura i la governança relativa a l'aigua.
 
El segon dia es van dur a terme dues sessions diferenciadores. Per una banda, les tres millors idees de negoci de l'FP4BATIW Prize van presentar els seus projectes en forma d'"elevator pitch". L'FP4BATIW Prize és una competició que s'ha desenvolupat en el marc del projecte amb l'objectiu de donar suport a idees innovadores en el sector de l'aigua perquè puguin arribar al mercat i així, impulsar nous productes i solucions. Per exemple, Michael Schuring, de Jordània, va presentar una tecnologia innovadora que permet plantar en zones àrides o erosionades i zones rocoses. El tunisià Sadok Khouaja va presentar la seva idea que es basa en utilitzar peixos ornamentals per tractar aigües residuals, i Jhinaoui Noureddine, també de Tunisia, va explicar un sistema que ha desenvolupat per controlar i evitar les fuites a les canonades d'aigua.

Per altra banda, a la tarda es va celebrar una sessió de "networking", en la qual es van dur a terme més de 120 reunions entre els participants, que els va permetre intercanviar experiències d'interès mutu i arribar a acords de col·laboració i preparació de projectes conjunts.