VI Jornades Educació i Arxius: La construcció del coneixement

Jornada d'arxius i educació

El dilluns dia 9 de juliol d'aquest any, se celebrarà a la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, les sisenes Jornades Educació i Arxius amb el tema: La construcció de coneixement, les quals compten amb la col·laboració de l’Escola.

02/05/2018

L’Escola és entitat organitzadora de les IV Jornades d’Educació i Arxius, que es celebraran el proper dilluns 9 de juliol de 2018 a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Davant l'avançament en la reflexió que arxivers i docents han aglutinat sobre temes didàctics vinculats en la utilització dels documents d’arxiu com a recurs educatiu, s’organitzen aquestes jornades amb els següents propòsits:

  1. Reflexionar sobre el paper dels arxius com institucions que afavoreixen la creació de coneixement per part de l’alumnat.
  2. Aportar elements per fer presents els arxius en el món educatiu com en institucions obertes i al servei de la ciutadania.
  3. Difondre estratègies i recursos pedagògics relacionats amb l’ús didàctic dels documents
  4. Promoure la interacció entre docents i arxivers, per tal d’afavorir la recerca relacionada amb l’aplicació didàctica de les fonts d’arxiu amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de l’ensenyament.
La jornada començarà a les 9:30 hores, amb l’acolliment i la inauguració; i estarà dividida en dos blocs, al matí i a la tarda:

A les 10 hores, Roser Canals, professora de Didàctica de les Ciències Socials a la UAB i inspectora d’educació al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (CESIRE), iniciarà la primera conferència del dia tractant el tema: El treball competencial i la generació del coneixement en l’alumnat.

A continuació, Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona oferirà el seu punt de vista sobre el rol dels arxius en la generació del coneixement. Seguidament de la presentació de comunicacions, a les 12:30 hores.

A partir de les 15:30 hores, desprès del descans, les jornades obriran el segon bloc del dia, oferint diferents tallers per conèixer les pròpies experiències d’alguns experts. Jordi Serchs, actual director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, exposarà la seva xerrada sobre construir coneixement amb les tècniques de realitat augmentada, geolocalització i refotografia, aplicades a arxius d’imatges. Al mateix temps, Pilar Reverté i Francesc Olivé, en representació a l’Arxiu Nacional de Catalunya, intervindran amb La caixa de l’àvia Maria: Treballar amb fonts per construir idees.

A les 17:15 hores, començarà la taula rodona per parlar sobre les Estratègies per contribuir a la formació del coneixement des dels arxius. Que comptarà amb la les ponències de Pilar Reverté, del Servei didàctic de l’Arxiu Nacional de Catalunya i CESIRE, Núria Batllem en representació a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, Àngels Suquet, directora de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, i Francesc Isern Rovira, en representació a l’Institut Domènech Perramon d’Arenys de Munt. La jornada es tancarà a les 18.00 hores, amb les conclusions, propostes i tancament.

El preu de les jornades és de 15€. La inscripció estarà oberta fins el dia 29 de juny i s’ha de fer prèviament per Internet a través del següent enllaç.

Els tallers són simultanis i cada un té unes places limitades, és per això que alhora de formalitzar la matrícula a les jornades, caldrà que s’indiqui el taller del vostre interès.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies