Qiskit Hackathon, la primera hackathon de quàntica a Barcelona

Qiskit Hackaton

L’1 i 2 d’abril, l’Escola d’Enginyeria va acollir la “Qiskit Hackaton”, una competició adreçada als amants de la programació i la tecnologia oberta per a tothom que hi volgués participar.

19/04/2023

L'1 i 2 d'abril a l'Escola d'Enginyeria de la UAB es va dur a terme el Qiskit Hackaton, la primera hackató de quàntica a Barcelona. Es tracta d'una competició pensada per tots els amants de la programació i de la tecnologia que van haver de resoldre problemes relacionats amb la computació quàntica.

Durant la jornada es van presentar problemes relacionats amb la computació quàntica, els participants (en grup) van comptar amb 24 hores per treballar i desenvolupar solucions a aquests problemes, per posteriorment presentar-los als jutges.

Els participants van tenir l’oportunitat de tenir mentories amb investigadors, experts i desenvolupadors de l’àmbit, per ajudar als equips a comprendre els reptes i com abordar-los. A més, van tenir accés a un ordinador quàntic de 27 qubits, la unitat mínima dels ordinadors quàntics.

Hi van participar arreu d’un centenar de persones de diferents nacionalitats, edats i experiència professional (enginyers, físics, experts en màrqueting i negoci, entre d'altres), d'entre els quals també hi va haver presents la UAB i Alumni.

L’equip guanyador d’un dels reptes va estar format per estudiants de l’Escola d’Enginyeria (en un grup format per sis persones). Tots ells coincideixen que ha estat una experiència divertida i enriquidora, a més, apunten que la jornada els hi va servir sobretot per aprendre, perquè van començar sense una base i van aprendre a la vegada que avançaven. Aquestes són algunes de les seves declaracions:

Ainhoa Castaño Martos: "Va ser una experiència bastant enriquidora, sobretot en coneixement, ja que no tenia ni idea tant d'ordinadors quàntics com de Qiskit en començar la Hackathon, però vaig aprendre moltíssim, gràcies als mentors i als meus companys. Definitivament ho tornaria a fer."

Segi Bons Fuses: "Va ser una experiència d'aprenentatge completament diferent, eren temes nous, així que vam haver d'aprendre-ho tot sobre la marxa, i al final, tot i guanyar un dels reptes, ens vam centrar més en l'aprenentatge que no pas en el repte com a tal"

Guillermo Abad López: "Una experiencia muy chula, en la que tienes oportunidad de conocer a mucha gente del sector, y aprender de ellos muchas de cosas nuevas a un ritmo frenético. Recomendado 100% si sabes bien mecánica cuántica y algo de programación en Python, si no sabes Qiskit aprendes allí, y si ya sabes puedes enfrentarte a retos difíciles muy guais"