Nou màster interuniversitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic

Obleas Silici

La UAB, la UPC, la UB i la URV, amb la col·laboració estratègica de l’IMB-CNM-CSIC programen, per al curs acadèmic 2024-2025, el nou màster interuniversitari d’Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic, destinat a formar la propera generació de professionals en aquest àmbit. El màster, coordinat per la UPC, s’impartirà en anglès i la preinscripció s’obrirà el primer semestre del 2024.

30/11/2023

L’objectiu de crear el màster interuniversitari d’Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic (Semiconductor Engineering and Microelectronic Design), que coordinarà la UPC, amb la participació de la UB, la UAB i la URV i que es duu a terme amb la col·laboració de l’IMB-CNM del CSIC, sorgeix de la necessitat urgent de formar professionals en aquest camp, arran de la recent crisi de xips.

A més, l’aprovació de la llei europea de xips per part del Parlament europeu el 2022, coneguda com a European Chips Act, posa de manifest la necessària inversió en la formació de talent i el desenvolupament de competències en l’àmbit dels semiconductors. El document xifra en milers de professionals les vacants obertes a Europa per a enginyers i enginyeres electrònics. Així mateix, s'ha identificat la necessitat d'invertir en noves línies tecnològiques i en plataformes de disseny pan-europees.

La tecnologia de semiconductors i microelectrònica és un pilar fonamental en l’actualitat, ja que és la base de dispositius electrònics que fan possible la comunicació, la computació, la medicina i molts altres aspectes de la societat actual. Amb la creixent demanda de professionals altament qualificats en aquest àmbit, el màster interuniversitari d’Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic ha estat dissenyat per proporcionar als estudiants les habilitats i el coneixement necessaris per afrontar els reptes tecnològics del futur. La formació en fabricació i en disseny de semiconductors i microelectrònica en un mateix màster és un dels trets diferencials del programa.

En el procés de creació del màster, les cinc institucions que l’impulsen han estat estretament en contacte amb Fabcat, una agrupació de professionals i empreses de microelectrònica que, des dels darrers anys, promou Catalunya com a ubicació de fàbriques de semiconductors i l’atracció d’inversió productiva.

Un programa integral, amb un ampli espectre de coneixements

Aquest nou màster interuniversitari, que es posarà en marxa el setembre del 2024, amb una oferta de 30 places, tindrà 60 crèdits ECTS i s’impartirà en anglès. S’obrirà la preinscripció el primer semestre del 2024. Coordinat i gestionat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria
de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC, oferirà una educació integral, que combinarà els recursos i l'excel·lència acadèmica de les universitats participants −amb anys d’experiència en formació i recerca en enginyeria de semiconductors i disseny microelectrònic−, i la participació de l’IMB-CNM del CSIC, el centre de referència en tecnologies microelectròniques.

El programa abasta una àmplia gamma de temàtiques i ofereix dues especialitats. En l’especialitat d’Enginyeria de Semiconductors es capacitarà per a l’ús de les tecnologies de xips microelectrònics en diferents vessants, com la fabricació en sala blanca, l’encapsulat, la caracterització i anàlisi de fiabilitat, així com la comprensió física dels fenòmens esdevinguts als dispositius semiconductors actuals i emergents. L’especialitat de Disseny Microelectrònic té com a objectiu formar en disseny de circuits i sistemes microelectrònics integrats, digitals i  analògics en tecnologies avançades.

Laboratoris avançats i pràctiques en empreses

Els estudiants del nou màster tindran accés a laboratoris equipats amb tecnologia punta i podran participar en projectes de recerca innovadors. Un d’aquests laboratoris serà la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’IMB-CNM, una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) de 1.500 metres quadrats ubicada al campus de la UAB que proporcionarà als estudiants una oportunitat única per introduir-se en el món de les tecnologies microelectròniques des d’una vessant més pràctica i aplicada.

A més, el programa oferirà oportunitats de pràctiques professionals en empreses tecnològiques de cara a completar la formació i impulsar la inserció laboral dels estudiants, i alhora satisfer les demandes de la indústria de la microelectrònica.