Jornades sobre la crisi internacional del gas i la descarbonització del sector elèctric

JornadesDescarbonitzacio

El dimarts 14 de juny es van celebrar les Jornades sobre la crisi internacional del gas i la descarbonització del sector elèctric a la Facultat de Dret. Estaven organitzades per la Càtedra Manuel Ballbé de Seguretat Humana i Dret Global-SECURITAS i la firma Baker McKenzie, i es van posar damunt de la taula alguns dels principals reptes que té el sector i les possibles solucions.

16/06/2022

El passat 14 de juny va tenir lloc a la Facultat de Dret de la UAB un dels actes de més transcendència juridicosocial del moment, tant per la complexitat i actualitat del tema, com per l’extraordinària qualitat de les investigacions presentades i la rellevància professional i institucional dels actors participants. Organitzades per la Càtedra Manuel Ballbé de Seguretat Humana i Dret Global-SECURITAS i la firma Baker McKenzie, les Jornades sobre la Crisi del Gas i la Descarbonització del Sector elèctric van ser inaugurades pel Vicedegà de Comunicació de la Facultat de Dret, Josep Cañabate, el qual va reconèixer que aquestes accions són les que ajuden a fer que la UAB hagi estat reconeguda com la millor universitat d’Espanya, i que estigui entre les 200 primeres del món (segons QS World University Ranking 2023).  

La directora de la Càtedra, Roser Martínez, va presentar als ponents dels papers i va assenyalar els seus mèrits acadèmics i professionals. Va destacar la trajectòria innovadora i transversal de les investigacions del professor Rodríguez, l’extraordinària reputació en regulació europea entre altres disciplines del catedràtic Carlos Padrós, així com la versatilitat del professor Antonio Morales que, fins i tot ocupant alts càrrecs institucionals (secretari gral. del Consell de Seguretat Nuclear) i professionals (BakerMckenzie) no va deixar mai de banda la seva carrera acadèmica a la UAB. Tots ells van plantejar solucions complexes sobre la crisi del gas i la transició energètica, reflexionant sobre el lliure mercat i els preus de l’energia, el paper d’Europa davant la manca de recursos naturals, el problema dels contractes de subministrament en un context bèl·lic i la reacció de l’ordenament espanyol per solucionar i avançar cap a la neutralitat climàtica.

A l’inici del col·loqui va tenir un paper destacat el secretari general d’Iberdrola,Santiago Martínez, el qual els assistents esperaven escoltar amb gran interès, amb l’esperança que expliqués els elements de fons de la crisi des d’un punt de vista pràctic. La seva claredat expositiva, el seu reconeixement profund del sector i la seva empatia amb els problemes reals de la societat van ser claus perquè els assistents que omplien la sala donessin suport al seu discurs. Finalment, es va concloure expressant la necessitat que aflorin les investigacions i que es creïn sinergies positives entre la ciutadania i els sectors energètics perquè les nostres nationals champions siguin més fortes en la competència global del mercat verd, i els seus beneficis econòmics comportin beneficis socials i ambientals de primer ordre, tant  a nivell estrictament nacional com global.

Les Jornades van ser clausurades per  Maria Teresa Fernández de la Vega, presidenta del Consell d’Estat, la qual va agrair la feina dels investigadors de la Càtedra en la seva constant defensa dels diferents aspectes de la Seguretat Humana, i també va destacar l’alt nivell de reflexió dels assistents a l’acte entre els quals hi havia professors de la Facultat, doctorands i alumnes del grau d’ADE+Dret que van presentar les seves comunicacions.

Roser Martínez va agrair a tots els assistents la seva participació en les Jornades, i va recordar que l’èxit d’aquests actes és la implicació d’una comunitat activa i responsable amb els problemes socials.

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Pau, justícia i institucions sòlides