Estudiar, una via per començar de nou

Ilona Alekseienko-Liuta a la seva graduació del Màster

La Ilona Alekseienko-Liuta és ucraïnesa i fa un any i mig que va arribar a Barcelona com a refugiada. Cercant una feina i estudis per intentar començar una nova vida, va trobar les Beques #UABrefugi, que li han permès fer el Màster Oficial en Gestió Turística del Patrimoni Cultural a la Fundació UAB.

06/09/2023

A Ucraïna, la Ilona Alekseienko-Liuta es va graduar en Interiorisme i treballava en projectes de disseny de mobles per a diverses empreses internacionals. Es va mudar a Kíiv quan va començar la universitat, però va néixer a un poble de la regió de Sumy, anomenat Konotop.

Com ella, però, més de 6,5 milions de persones -segons dades d’ACNUR- han hagut de deixar casa seva a causa del conflicte armat entre Ucraïna i Rússia. La Ilona va marxar un any després de l'esclat de la guerra, un periple que va durar més de 48 hores. "Recordo perfectament el dia de la meva fugida. Sortir del país no va ser ràpid, va durar dies, hi havia cues de gent i el so de la sirena, que no ens deixava sortir ràpidament de la capital".

Quan va arribar a Barcelona, el març de 2022, va començar a estudiar el castellà. Ella, per feina, ja sabia parlar italià. Això l'ha ajudat en l'aprenentatge de la llengua. Però, així i tot, considera que l’idioma ha estat una dificultat per començar de nou.

Beques #UABRefugi

Mentre buscava una feina i uns estudis, va trobar les Beques #UABRefugi, una iniciativa de la UAB que, a través de la Fundació Autònoma Solidària, ofereix beques a joves que han hagut de fugir d’un conflicte per garantir-los la continuació dels seus estudis universitaris.

Sis mesos després d’arribar a Barcelona, la Ilona va poder trobar una feina relacionada amb la il·luminació i va començar el Màster Oficial en Gestió Turística del Patrimoni Cultural de l’Escola FUAB Formació.

Quan va arribar com a refugiada, afirma que mai s’hagués pensat que obtindria una beca de la universitat. “Jo no vaig rebre només una beca, vaig rebre la possibilitat de començar una nova vida amb diverses oportunitats”, apunta. 

La UAB va començar a atorgar les Beques #UABRefugi el 2019, de les quals ja s’han beneficiat estudiants de més de 45 països diferents. Al curs 2022-2023, la universitat va ampliar la dotació pressupostària d’aquests ajuts i, la Fundació UAB, també hi va destinar l'import de la postal nadalenca.

Nou inici al sector turístic

Va escollir estudiar aquest Màster perquè venia del món de l’art, i li encantaria treballar amb objectes i espais públics culturals, i vetllar per a la conservació del patrimoni cultural. 

“Els turistes quan viatgen no saben què es trobaran a una nova ciutat, però gràcies a aquests estudis, podem no només explicar més coses sobre les destinacions culturals, sinó també defendre i conservar el patrimoni cultural de Catalunya i Espanya”, comenta.

Actualment, treballa a la recepció d’un hotel al centre de Barcelona, una feina que li agrada i vol adquirir més experiència. També ha trobat un estudi de disseny on fa els dibuixos d’interiors i els mobles. És una feina temporal i provisional que li ha permès treballar i estudiar alhora. 

Creu que les Beques #UABRefugi li han permès continuar els seus estudis amb un equip docent i una formació “d’una de les millors universitats del món”. Una possibilitat de començar tot de zero però amb esperança pel futur.

Ilona i els seus companys de Màster durant la graduacióAl mig, Ilona Alekseienko-Liuta amb la coordinadora del Màster, Maria Abril, i la resta de companys durant la graduació, al mes de maig. | Imatge: Ilona Alekseienko-Liuta

Ilona mostra el seu diploma durant l'acte de graduació

La titulada del Màster oficial en Gestió Turística del Patrimoni Cultural mostrant el diploma a l'acte de graduació. | Imatge: Ilona Alekseienko-Liuta