Com tracten la sostenibilitat a les universitats cubanes? I la igualtat de gènere a les universitats catalanes?

Moment de la segona sessió de la Jornada Tècnica entre la UAB i la UNISS-Cuba
Moment de la segona sessió de la Jornada Tècnica entre la UAB i la UNISS-Cuba

La perspectiva de gènere i la lluita contra el canvi climàtic en l’àmbit universitari han estat els temes protagonistes d’una segona Jornada Tècnica que s’emmarca en el projecte de cooperació entre la UAB i la UNISS-Cuba

07/06/2021

La relació entre la UAB i la Universitat “José Martí Pérez” de Sancti Spiritus, a través del Projecte de Cooperació recentment estrenat “Programa de capacitación para la incorporación de la perspectiva de los ODS- Agenda 2030”, segueix sumant sinèrgies i compartint coneixement entre ambdues institucions.

Aquest 21 de maig s’ha celebrat la segona sessió de la Jornada Tècnica, on s’ha abordat, tal com en la primera sessió, la perspectiva de gènere i la sostenibilitat ambiental en l’àmbit universitari.

Adaptant-se a la situació actual, la jornada s’ha desenvolupat en línia, i es pot recuperar a través del canal de YouTube.

Tot i això, des de la universitat cubana, algunes persones reunides han seguit telemàticament, però conjuntament, la jornada.

La primera mitja hora de sessió ha versat sobre la igualtat de gènere, sota el títol: “la incorporació de la perspectiva de gènere en el marc de les institucions universitàries”. Aquesta primera part ha comptat amb dues docents de la UAB. María Jesús Espuny, professora emèrita d’Història del Dret i de les Institucions, qui ha relatat l’experiència de la UAB explicant el dret en perspectiva de gènere. I Carolina Duran, Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social, qui ha exposat el paper de les unitats d’igualtat i dels plans d’igualtat a les universitats espanyoles, centrant-se sobretot a la institució de la UAB, on ha exposat l’experiència de l’Observatori per a la Igualtat i el centre d’estudis i investigació “Dones i Dret”.

Després d’una primera part amb protagonisme per la UAB, s’ha procedit a un col·loqui i una segona taula, on s’ha parlat de la incorporació de la sostenibilitat ambiental en l’àmbit universitari. 

En aquest cas, el protagonisme ha estat per un representant de la universitat cubana,  Lorenzo Miguel Lazo, professor assistent de la Facultat de Ciències Pedagògiques de la Universitat de Sancti Spiritus. Lazo ha intervingut per explicar l’experiència de la seva facultat en “El Pla de l’Estat cubà per l’enfrontament al Canvi Climàtic, sota el nom de “Tarea Vida”.

En definitiva, una jornada de més d’una hora on cada participant ha aportat el seu gra de sorra per crear una universitat cada vegada més igualitària i sostenible. I que no ha estat la primera, ni es preveu que sigui la última.

 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Acció climàtica