Ciència dels Aliments

02/2014 -

XII workshop "Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària"

Del 26 al 29 de novembre de 2013 tingué lloc el XII workshop sobre Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària (MRAMA), a la sala d’actes de la Facultat de Veterinària de la UAB, dirigit pels Drs. Marta Capellas Puig i Josep Yuste Puigvert, professors de Ciència i Tecnologia dels Aliments, i organitzat pel Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) i el Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB. Celebrat anualment, el workshop MRAMA, d’un contingut aplicat i de futur, amplia i difon els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per detectar, comptar, aïllar i caracteritzar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l’aigua.

Durant tres dies, es dugueren a terme unes sessions pràctiques en el laboratori, en què es treballà amb alguns equips i els productes més innovadors del camp dels mètodes ràpids i l’automatització. I s’organitzaren tres tallers: (i) Ús dels recursos per microbiologia predictiva disponibles a Internet, a càrrec de la Sra. Montse Vila Brugalla, del Servei de Control Alimentari de Mercats Centrals de l’Agència de Salut Pública de Barcelona; (ii) No conformitats típiques en les auditories de seguretat alimentària (IFS, BRC i FSSC22000), a càrrec d’SGS ICS Ibérica SA; (iii) Detecció d’al·lèrgens i quantificació de micotoxines i organismes modificats genèticament (OMGs), per immunodifusió lateral, a càrrec de Bioser SA amb col·laboració de Romer Labs Diagnostic GmbH (Àustria).
 
Hi hagué una taula rodona, amb el Dr. Daniel Y.C. Fung, altres ponents, i professionals d’empreses de microbiologia i laboratoris d’anàlisi, moderada pel Dr. José Juan Rodríguez Jerez. Amb la taula rodona, sobre la instrumentació en microbiologia dels aliments, les tendències del mercat mundial i altres temes d’actualitat del sector, i les ponències del workshop, es constatà la rellevància de l’automatització en el laboratori; la importància i l’exigència de verificar internament l’anàlisi per PCR; la diversitat de necessitats quant a mètodes microbiològics, segons el sector (p. ex., productes frescos, menjars preparats, etc.); així com els progressos en el desenvolupament de solucions que aporten rapidesa, precisió, sensibilitat i especificitat.
 
El XIII workshop MRAMA se celebrarà del 25 al 28 de novembre de 2014.
 
 
Èxit de participació

El workshop ha estat una activitat exitosa, tant pels ponents i les seves ponències, com per l’assistència de públic i la participació de les empreses de microbiologia. Aplegà 216 persones, de diversos col·lectius nacionals i internacionals:
 
1) Laboratoris, assessories i consultories, i indústries dels àmbits agroalimentari (entre altres, els sectors carni i avícola, lacti, menjars preparats, panificació i brioixeria, chips, snacks i fruits secs, begudes analcohòliques –aigües, sucs de fruites, begudes refrescants– i alcohòliques –cerveser, cava–, alimentació ecològica, alimentació animal, ingredients i additius, preparats alimentosos, envasament), biotecnològic, farmacèutic, productes per neteja i desinfecció, etc.
 
2) Professors i estudiants de la UAB (titulacions de Ciència i Tecnologia dels Aliments, Veterinària, Microbiologia; tercer cicle; Departaments de Ciència Animal i dels Aliments, Sanitat i Anatomia Animals, Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia, Genètica i Microbiologia, Química) i altres centres, com ara la Universitat de Barcelona, la Universitat Ramon Llull (Barcelona), la Universitat de Lleida, la Universidad de Castilla-La Mancha (Ciudad Real), el centre d’ensenyament superior Lea Artibai Ikastetxea SCoop (Markina-Xemein), la University of Plymouth (Regne Unit), i la Dokuz Eylül University (İnciraltı-İzmir, Turquia).
 
3) Altres centres de recerca: Institut de Microelectrònica de Barcelona-Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM; Cerdanyola del Vallès), del CSIC; Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Barcelona); i ainia.centro tecnológico (Paterna).
 
4) Administració: Laboratori Agroalimentari de Cabrils; Laboratori Municipal de Palma (Palma de Mallorca); Zentrales Institut des Sanitätsdienstes der Bundeswehr Kiel (Institut Central del Servei Mèdic de l’Exèrcit; Kronshagen, Alemanya); Kenya Bureau of Standards (Nairobi, Kenya); China National Center for Food Safety Risk Assessment (CFSA; Pequín, la Xina); i Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas (INEI) – ANLIS “Dr Carlos G Malbrán” (Buenos Aires, l’Argentina).
 
 
El professor Dr. Daniel Y.C. Fung, de la Kansas State University (KSU; Manhattan, Kansas, EUA), va ser el ponent principal

El Dr. Fung és catedràtic de Ciències dels aliments del Department of Animal Sciences and Industry; la seva especialitat és la microbiologia dels aliments i, dins d’aquest camp, és un científic de prestigi internacional en l’àmbit dels mètodes ràpids i miniaturats i l’automatització. Director del workshop internacional sobre Mètodes ràpids i automatització en microbiologia, celebrat anualment durant 30 anys a Manhattan, KS (1980-2010). Guanyador del Premi Internacional de l’Institute of Food Technologists (IFT) el 1997, per l’organització d’aquesta sèrie de workshops; el Premi Waksman a l’Educador Excepcional de la Society for Industrial Microbiology el 2001; el Premi a l’Excel·lència en la Docència Universitària del College of Agriculture de la KSU el 2005; el Premi Carl R. Fellers de l’IFT el 2006, per la seva remarcable trajectòria en Ciència i tecnologia dels aliments; el Premi Inaugural a l’Educador Excepcional en Seguretat Alimentària de la revista Food Safety y ConAgra Foods Inc el 2007, per la seva carrera docent: més de 20.000 alumnes i director de 120 estudiants graduats (35 doctorats i 85 màsters); el Premi al Servei Distingit de la Chinese American Microbiology Society el 2009, per les seves excepcionals funcions com a president, tresorer i secretari (2000-2009); i el Premi de la Seguretat Alimentària de la International Association for Food Protection (IAFP) el 2012, per la sèrie única de workshops a la KSU. Fundador i editor del Journal of Rapid Methods and Automation in Microbiology (1992-2009). Membre d’honor de l’American Academy of Microbiology (1985), l’IFT (1995), i la International Academy of Food Science and Technology (IAFoST; Regne Unit, 2001); i Promoció Inaugural de Membres d’Honor de la IAFoST (1998). El 1995, fou invitat a donar una conferència a l’Institut Pasteur de París (França) amb motiu de la commemoració del 100è aniversari de la mort de Louis Pasteur. El Dr. Fung té, doncs, una llarga experiència en els temes del workshop, fet que li permet oferir ponències de gran qualitat, de continguts molt rics i complets sobre les diverses disciplines de la microbiologia alimentària. De fet, al Dr. Fung, també se’l coneix com el “pare” dels mètodes microbiològics miniaturats, perquè en aquest camp fou pioner i actualment és un dels investigadors més experts i especialitzats del món, i ha assajat amb resultats positius i ha aportat un alt nombre de tècniques innovadores. Indubtablement, la seva presència fou molt profitosa, i contribuí a un bon aprenentatge dels mètodes microbiològics més recents i eficaços.
 
 
Contribució de conferenciants de renom al workshop

S’encarregaren de la ponència inaugural la Sra. Corrie Allaert Vandevenne, de CREOLIA Ltd, a Montpeller (França), i la Dra. Cécile Lahellec, directora honorària de recerca de l’Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments(AFSSA), a Alfort (França), que narraren diverses històries sobre las sinergies humanes en l’evolució de la microbiologia. El Dr. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB i professor del nostre Departament, transmeté als assistents els seus grans coneixements sobre la tècnica de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR), mètode genètic, en constant evolució, per detectar i identificar microorganismes. La Sra. Montse Vila Brugalla informà exhaustivament sobre un patogen d’importància com és Listeria monocytogenes i la seva presència en menjars preparats. El Sr. Thibaut Mercey, de Prestodiag SAS, a París (França), participà amb una interessant ponència sobre un mètode innovador per detectar i identificar ràpidament múltiples bacteris patògens en mostres complexes. El Sr. Jon Basagoiti Azpitarte, consultor i auditor d’Imagining  Management Systems SLU, a Ermua, explicà la seva experiència en gestió de la qualitat i la innocuïtat dels aliments, i remarcà el microbioma de l’empresa i el seu efecte en el producte. La Dra. Noelia Sagarzazu Grau, del Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (CNTA), a San Adrián, presentà l’aplicació de la cromatografia líquida desnaturalitzadora d’alta resolució (DHPLC) per la detecció i el seguiment de bacteris viables no cultivables. I el Sr. David Tomás Fornés, responsable del laboratori de Microbiologia i Biologia Molecular d’ainia.centro tecnológico, parlà sobre normalització en microbiologia dels aliments, en general, i l’actualització i les pròximes normes ISO, en particular. També es presentaren les claus per acreditar una tècnica de PCR, amb el cas pràctic de Salmonella spp. en llet i productes lactis.
 
 
Assistència d’importants empreses de microbiologia, que explicaren i mostraren els seus productes i els seus serveis (funcionament, avantatges i limitacions, i tècniques en què es basen)

Aquestes empreses, que patrocinaren el XII workshop MRAMA, foren: 3M España SA, Becton Dickinson GmbH (Alemanya), bioMérieux España SA, Bioser SA, BIOTECON Diagnostics GmbH (Alemanya), ITRAM HIGIENE SL, IUL SA, Life Technologies SA, Merck Millipore (divisió de Merck KgaA), MicroPlanet Laboratorios SL, Nirco SL (part de Grupo Deltalab), Oxoid SA (part de Thermo Fisher Scientific Inc), Pall GeneDisc Technologies (França, part de Pall Corporation), Promega Biotech Ibérica SL, Scharlab SL, i Sigma-Aldrich Química SA.
 
També col·laboren amb el workshop MRAMA: Tiselab SL, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), EyPASA – Revista Alimentaria (publicació oficial del workshop), Publica SL – Revista Técnicas de Laboratorio, Estrategias Alimentarias SL – Revista EUROCARNE, la Sociedad Española de Microbiología (SEM), la Asociaciónde Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), la Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL), l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Sociedad Española de Químicos Cosméticos (SEQC), i REDINNOVA Consulting SL.

Marta Capellas Puig
Josep Yuste Puigvert

Departament de Ciència Animal i dels Aliments

Marta.Capellas@uab.cat, Josep.Yuste@uab.cat

2023 Universitat Autònoma de Barcelona

B.11870-2012 ISSN: 2014-6388